Ciabatta cu ciuperci

Ciupercile cu usturoi sunt un antreu delicios, dar in retetele clasice se folosesc adesea cantitati prea mari de unt. Aceasta versiune, pigmentata cu mustar, este delicios de cremoasa, insa fara a se exagera cu grasimile. O salata simpla de varza alba, taiata fideluta, si de ceapa verde, tocata, poate fi un bun insotitor.

 

<p>

Portii 4
Timp de preparare: circa 20 de minute

Ingrediente:

1 paine ciabatta, coapta partial
1 lingura de ulei de masline extravirgin
30 g unt
2 catei de usturoi, pisati
450 g ciupercute (champignon), taiate in jumatati
1 lingura de mustar cu boabe
cateva picaturi de sos Worcestershire
30 g parmezan ras
sare si piper
frunze de patrunjel, pentru ornat

Preparare:

Se incalzeste cuptorul la 200°C. Se taie ciabatta oblic, in 8 felii groase de 2,5 cm – trebuie ca feliile sa fie de forma lunguiata, ovala. Se pun pe o tava de copt si se ung cu putin ulei. Se coc 8-12 minute, sau pana cand feliile au devenit aurii si crocante.
Intre timp, se topeste untul intr-o tigaie. Cand incepe sa sfaraie, se adauga usturoiul si se prajeste 1 minut. Se incorporeaza si ciupercutele, si se gatesc 4-5 minute la foc moderat, amestecand ocazional, pana ce sunt aproape facute.

Se adauga mustarul. Se micsoreaza putin flacara, se adauga sosul Worcestershire si se asezoneaza, dupa gust. Se lasa pe foc inca 1 minut.

Se pun 2 felii de ciabatta pe fiecare farfurie. Se rastoarna ciupercile, cu sos cu tot, peste paine. Se presara deasupra parmezan ras si se orneaza cu frunzulite de patrunjel. Se serveste antreul imediat.

Cateva idei:

• Ciabatta poate fi inlocuita cu paine frantuzeasca semicoapta. Daca se foloseste paine obisnuita, coapta integral, se ung feliile cu ulei, dupa care se prajesc sub grill.
• Pentru a prepara bruschetta cu ardei copti, se taie in sferturi si se curata 2 ardei grasi rosii si 2 galbeni, apoi se coc sub grillul preincalzit circa 10 minute, sau pana cand coaja lor s-a rumenit. Se pun ardeii intr-o punga si se lasa sa se raceasca atat cat sa poata fi manuiti. Dupa ce se descojesc, se toaca folosind un cutit ascutit. Se amesteca intr-un castron ardeii cu 10 frunze de busuioc. Se stropesc cu 2 linguri de otet balsamic si cu 3 linguri de ulei de masline extravirgin; se amesteca bine. Se distribuie mixtura de ardei printre feliile de paine; se serveste imediat.

Avantaje:

• Ciupercile contin vitamine din grupul B solubile in apa: B2, B6 si niacina, toate importante pentru asigurarea unui metabolism eficient al celorlalte substante nutritive. Ciupercile mai contin cupru, o componenta esentiala a multor sisteme enzimatice. Cuprul ajuta organismul sa absoarba fierul din alimente.
• Parmezanul din reteta aduce o cantitate folositoare de calciu, nemaivorbind de gustul minunat.
 

Pentru mai multe retete culinare acceseaza site-ul www.lumearetetelor.ro

</p>

Vote it up
129
Ți-a plăcut acest articol?Voteaza