Chimenul este folosit in afectiunile digestive

Chimenul este folosit ca digestiv de mii de ani, el stimuland secretia gastrica
 

Cu frunzele sale in forma de pene si manunchiurile de flori mici, ca niste umbrele albe, chimenul este o planta de gradina aspectuoasa si populara. Creste pana la inatimea de 1 m si are fructe maronii-inchis, cu miros distinctiv. Chimenul este utilizat in medicina plantelor din intreaga Europa sub forma de infuzii si de ulei esential.

Compusi activi.
50-85% din uleiul esential volatil al chimenului este alcatuit din carvona, care este antiseptica si ii confera semintei aroma distincta. Limomena constituie celelalte circa 20 de procente ale uleiului volatil, in care se afla si flavonoide.

Utilizari medicinale.
Chimenul este folosit ca digestiv de mii de ani, el stimuland secretia gastrica. In Europa, chimenul este combinat cu feniculul si anasonul in infuzii pentru tratarea crampelor intestinale, a aerofagiei si a altor afectiuni de acest gen. Cercetarile au dovedit efectul benefic al chimenului in alinarea crampelor intestinale: se pare ca uleiul de chimen relaxeaza muschiul intestinal. El are acest efect si asupra muschiului uterin si calmeaza durerile menstruale. Efectele antibacteriene ale carvonei ajuta la eliminarea infectiilor intestinale. In medicina traditionala araba, chimenul trateaza incontinenta la copii. Ca expectorant, chimenul poate usura tusea. Iar uleiul aplicat extern curata scabia.

Preparare si dozaj:
• In tratamentul problemelor digestive – Infuzie: Puneti 1 lingurita de mixtura alcatuita din parti egale de chimen, fenicul si anason in 250 ml de apa clocotita. Lasati sa infuzeze timp de 2-3 minute. Impartiti infuzia in 2-3 portii si beti-le in timpul zilei, inainte de mese. Alternativ, luati 1-5 g de seminte de chimen macinate si lasati-le sa infuzeze timp de 10-15 minute intr-o cana cu apa clocotita. Beti lichidul in cursul zilei in 2-3 portii, inainte de mese. Tinctura (1:4 in alcool 45%): Luati 10-15 picaturi in apa rece de trei ori pe zi, dupa mese.

Vote it up
75
Ți-a plăcut acest articol?Voteaza