Chiftelute grecesti cu lamaie

Preparate din carne de miel si orez, aromate cu cimbru, lamaie si nucsoara, sunt facute frigarui, pentru a fi manuite usor
 
<p>
Preparare: 24 de chiftelute
Timp de preparare: 25 de minute
Timp de gatit: 20–25 de minute

Ingrediente:

30 g orez cu bob lung
2 cepe rosii mici
400 g carne slaba de miel tocata
1 ceapa mica tocata foarte marunt
1 catel de usturoi pisat
1 lingura cimbru proaspat tocat
1/2 lingurita nucsoara proaspat macinata
1 lamaie, coaja rasa
1 ardei gras rosu curatat de seminte si taiat in 24 de bucatele patrate
ulei de masline extravirgin
sare si piper

Sos de lamaie si oua:

1 1/2 lingurita amidon
2 lamai mici, sucul
100 ml bulion de carne de miel sau de pui
1 ou mic
2 lingurite cimbru proaspat
sare si piper

Preparare:

Se pune orezul intr-o oala, se acopera cu apa rece si se da in clocot. Se fierbe 10 minute, sau conform instructiunilor de pe ambalaj. Se scurge si se pune deoparte.
Se moaie in apa calda 24 de scobitori din lemn, timp de circa 10 minute, dupa care se scurg. Se incinge moderat grillul cuptorului.

Se taie fiecare ceapa rosie in 12 felii subtiri, pastrandu-le unite la capatul cu radacina.

Se combina intr-un castron carnea de miel tocata, ceapa tocata marunt, orezul fiert, usturoiul, cimbrul, nucsoara si coaja de lamaie, apoi se asezoneaza cu sare si piper, dupa gust. Se amesteca ingredientele cu mainile. Se modeleaza mixtura in 24 de bile mici.

Se infig, pe fiecare scobitoare, cate o chifteluta, 1 bucata de ardei si 1 feliuta de ceapa. Se aranjeaza frigaruile, pe un singur strat, pe gratarul de sub grill. (Frigaruile pot fi preparate cu 3–4 ore inainte si pastrate in frigider, acoperite cu folie de plastic.) Se ung putin cu ulei si se frig 15–18 minute, intorcandu-se ocazional, pana ce sunt facute si rumenite.

Intre timp, se prepara sosul. Se amesteca amidonul cu jumatate din sucul de lamaie, dupa care se adauga restul de suc. Se da in clocot bulionul de carne intr-o craticioara mica, apoi se adauga mixtura de amidon si suc de lamaie. Se da din nou in clocot, amestecand constant, dupa care se ia de pe foc.

Se pune oul intr-un castron si se bate usor. Se toarna incet mixtura fierbinte de lamaie, in flux subtire si continuu, amestecand permanent. Se readuce combinatia in craticioara si se amesteca 4 minute la foc mic, pana ce sosul este omogen si s-a ingrosat. Nu trebuie fiarta combinatia, altfel oul se branzeste si strica textura sosului. Se adauga cimbrul tocat si se asezoneaza cu sare si piper, dupa gust.
Se servesc frigaruile cu chiftelute alaturi de sosul fierbinte de lamaie.

Cateva idei:

• Folositi ardei verde sau galben, nu rosu, sau felii de bulb de fenicul.
• Pentru un sos rapid cu lamaie si menta, care nu se fierbe, amestecati in 200 g iaurt grecesc, coaja rasa fin de la 1 lamaie si 2 linguri frunze de menta tocate.
• Pentru chiftelute cu curcan si salvie, folositi carne de curcan tocata si, in loc de orez, 55 g firimituri de paine integra-la prospata. Pentru aroma, folositi 1 lingura salvie proaspata tocata, in loc de cimbru. La sos puneti bulion de curcan sau de pui si salvie, nu cimbru.

Avantaje:

• Carnea tocata de miel poate avea un continut destul de mare de grasimi, dar frigand aceste chiftelute, mare parte din excesul de grasime se pierde prin scurgere.
• Amestecul de carne tocata si orez reduce cantitatea de carne folosita, iar orezul contribuie cu carbohidrati cu amidon sanatosi.
</p>

Vote it up
122
Ți-a plăcut acest articol?Voteaza