Chiftelute de peste cu pesto

Iata o reteta prin care poti incuraja copiii sa manance peste sau poti sa-i ispitesti pe mofturosi
 
<p>
Se obtin 4 portii
Timp de preparare: 40 de minute, plus un timp pentru racire
Timp de gatit: 20 de minute

Ingrediente:

400 g cartofi, descojiti si taiati cubulete
375 g fileuri de peste cu carne alba, cum este codul sau egrefinul
100 ml lapte semidegresat
3 cepe verzi, tocate marunt
coaja rasa fin de la 1 lamaie
2 si 1/2 linguri de pesto
30 g faina
1 ou mare, batut
85 g pesmet integral
30 g parmezan, proaspat ras
8 rosii, taiate in jumatate
sare si piper
fire de patrunjel proaspat, pentru ornat

Preparare:

Se pun cartofii intr-o oala, se acopera cu apa clocotita si se fierb lent 15 minute, sau pana ce se fragezesc.

Intre timp, se pune pestele intr-o tigaie adanca, neaderenta, se toarna laptele peste el si se asezoneaza dupa gust. Se incalzeste pana e pe punctul de a da in clocot, apoi se micsoreaza flacara, se acopera si se poseaza pestele 5-6 minute, sau pana cand carnea se poate desface usor. Se scot fileurile si se rupe carnea in bucatele, aruncand pielea si oasele. Laptele se pastreaza.
Se scurg cartofii si se sfarama cu o furculita. Se adauga pestele, ceapa verde, sosul pesto si 2 linguri de lapte, si se amesteca totul. Se asezoneaza cu sare si piper, dupa gust. Se lasa mixtura sa se raceasca.

Se modeleaza mixtura de peste sub forma a 8 chiftele groase, aplatizate, si se tavalesc prin faina. Se pune oul batut pe o farfurie, iar pesmetul se combina cu parmezanul pe o alta. Se trec chiftelele prin ou, apoi prin mixtura de pesmet. Se lasa sa se raceasca.
Se incinge cuptorul la 190°C. Se asaza chiftelele pe o tava de copt neaderenta. Se aranjeaza alaturi jumatatile de rosie si se presara deasupra un varf de piper. Se coc 20 de minute. Chiftelele si rosiile coapte se orneaza cu patrunjel, dupa care se servesc.

Cateva idei:

• In loc de peste alb, folositi 2 cutii cu ton sau somon conservat in apa (circa 200 g fiecare), scurgand bine lichidul. Inlocuiti sosul pesto cu 2-3 linguri de patrunjel tocat si cateva picaturi de sos Tabasco, plus 2 linguri de lapte semidegresat.
• Chipsurile preparate in casa sunt o garnitura potrivita. Razuiti 675 g cartofi pentru copt si taiati-i rondele. Amestecati-i, intr-o punga de polietilena, cu 1 lingura de ulei de floarea-soarelui si asezonati-i dupa preferinta. Incingeti o tava in cuptor, la 200 de grade. Intindeti chipsurile intr-un singur strat pe tava de copt si coaceti-le 20 de minute. Amestecati si intoarceti cartofii, apoi coaceti-i alte 40 de minute, pana ce sunt crocanti si rumeniti.

Avantaje:

• „Fish and chips“ este, in mod normal, o mancare grasa. Daca insa se alege coacerea in locul prajirii in mult ulei, continutul de grasimi va fi considerabil redus.
• Atat codul, cat si egrefinul contin foarte mult iod, element necesar pentru sinteza hormonilor tiroidieni, care regleaza multe dintre functiile organismului. Pestele oceanic si algele marine sunt singurele surse naturale de iod.

Pentru mai multe retete culinare acceseaza site-ul www.lumearetetelor.ro

</p>
Vote it up
143
Ți-a plăcut acest articol?Voteaza