Chifteluțe de dovleac și ricotta, cu sos de ardei gras și ceapă roșie

Un preparat aspectuos şi colorat, plin de substanţe nutritive şi sărac în grăsimi
 

INGREDIENTE PENTRU 4 PORȚII (16 chifteluțe)

500 g dovleac, descojit și curățat de semințe, tăiat cubulețe de 1 cm

2 lingurițe de ulei de măsline light, plus o cantitate mică pentru prăjit

1/4 cană (60 ml) zară

2 ouă

1/2 cană (125 g) ricotta cu un conținut redus de grăsimi

2 linguri de salvie proaspătă, tocată

1/2 linguriță de chimion măcinat

1/2 cană (75 g) făină piper negru, proaspăt măcinat

 

Sos de ardei gras și ceapă roșie

2 linguri de stafide de Corint

1 1/4 linguri de oțet balsamic maturat

2 ardei grași roșii, tăiați în sferturi și curățați de semințe

1 1/2 linguri de ulei de măsline extravirgin

1 ceapă roșie mare, feliată subțire

1/2 linguriță de zahăr brun piper negru, proaspăt măcinat

 

PREPARARE 25 minute, plus 10 minute răcire

GĂTIT 40 minute

FIECARE PORȚIE CONȚINE 1 307 kJ, 312 kcal, 13 g proteine, 15 g grăsimi (4 g grăsimi saturate), 30 g carbohidrați (12 g zahăr), 4 g fibre, 108 mg sodiu

 

Acest preparat aspectuos este multicolor, reflectând marea diversitate de antioxidanți pe care o conține. Zara și brânza ricotta, având în compoziție foarte puține grăsimi, sunt pline de calciu și proteine.

 

1 Pentru a prepara sosul, mai întâi încinge grillul cuptorului. Într-un castronel, pune stafidele în oțet și lăsa-le la înmuiat. Așază sferturile de ardei gras pe tavă și coace-le, întorcându-le ocazional, timp de 5-10 minute sau până când coaja lor e rumenită și a crăpat. După ce ardeii s-au răcit îndeajuns ca să poată fi mânuiți, curăță-i de coajă și taie-le pulpa în fâșiuțe.

2 Cât timp se răcesc ardeii, încinge 1 lingură de ulei într-o tigaie mijlocie, la foc moderat. Căleşte ceapa, amestecând frecvent, timp de 10 minute sau până când se înmoaie și este puțin rumenită. Adaugă zahărul, stafidele și jumătate din oțetul în care acestea din urmă au fost înmuiate. Găteşte, amestecând, 2 minute, apoi transferă mixtura într-un castron. Completează cu restul de oțet, restul de ulei, fâșiile de ardei și puțin piper, după gust, apoi omogeniza. Pune sosul deoparte.

3 Între timp, încinge cuptorul la 180°C și căptușeşte o tavă cu hârtie de copt. Amestecă cubulețele de dovleac cu 2 lingurițe de ulei și întinde-le pe tavă, într-un singur strat. Coace-le 15 minute, apoi lasă-le să se răcească în jur de 10 minute.

4 Într-un castron mijlociu, bate zara cu ouăle, ricotta, salvia și chimionul, până când se combină. Încorporează făina și piperul. Apoi înglobează cu grijă dovleacul.

5 Încinge o tigaie mare, neaderentă, la foc mediu. Unge-o cu puţin ulei. Pune în ea, distanțat, 4 linguri de aluat și întinde-le, ca să formeze 4 chifteluțe; asigură-te că bucățile de dovleac nu sunt lipite una de alta. Prăjeşte chifteluțele 2 minute, până când se rumenesc. Întoarce-le și continuă alte 2 minute, până ce arată rumene și pe partea cealaltă. Transferă-le pe o farfurie și păstrează-le calde. Repetă operațiunea cu restul mixturii de dovleac.

6 Serveşte chifteluțele calde, cu sosul deasupra.

 

Vote it up
88
Ți-a plăcut acest articol?Voteaza