Chiftele din porumb dulce

Boabele zemoase de porumb dulce se pun intr-un aluat gros aromat cu ardei iute si coriandru proaspat si apoi se prajesc in tigaie.
 
Timp de preparare si gatit: 30 de minute
Portii 4 (se fac 12 chiftele)

Ingrediente

140 g faina
1/2 lingurita praf de copt
150 ml lapte semidegresat
2 oua mari batute putin
400 g boabe de porumb dulce congelate, dezghetate si scurse
3 fire ceapa verde tocate marunt
1 ardei iute gras proaspat, fara seminte si tocat marunt
3 linguri cu varf coriandru proaspat tocat
1 lingura ulei de floarea-soarelui
115 g nasturel
sare si piper
Sos de iaurt
300 g iaurt grecesc
4 fire ceapa verde tocate marunt
2 linguri menta proaspata tocata
coaja rasa si sucul de la 1 lamaie verde

Preparare

Mai intai se face sosul de iaurt. Se pune iaurtul intr-un castron de servit si se adauga ceapa verde, menta, coaja de lamaie verde si putina sare. Se amesteca, se acopera si se pun la frigider cat se fac chiftelele (sucul de lamaie verde se foloseste mai tarziu).
Intr-un castron, se cern faina si praful de copt. Se face o groapa in mijloc si se adauga laptele si ouale. Cu o lingura de lemn se amesteca laptele cu ouale, apoi treptat se amesteca faina. Se bate cu lingura, obtinandu-se un aluat uniform, gros. Alternativ, aluatul se poate face intr-un robot de bucatarie: se pun mai intai laptele si ouale, se toarna faina si praful de copt deasupra si se prelucreaza cateva secunde.
In aluat se adauga boabele de porumb, ceapa verde, ardeiul iute si coriandrul, se pun sare si piper dupa gust. Se amesteca bine.
Se incalzeste o tava sau o tigaie mare, groasa, apoi se unge cu putin ulei. In tigaie se pune aluatul cu lingura plina – se fac circa 4 chiftele odata – si se prajesc la foc potrivit 2 minute sau pana devin aurii si tari in partea de jos.
Se intorc chiftelele cu o paleta si se prajesc si pe partea cealalta circa 2 minute sau pana se rumenesc. Se scot chiftelele din tigaie si se scurg pe hartie de bucatarie. Se tin calde cat se prajesc si restul de chiftele, adaugand ulei in tigaie daca este necesar.
Se aranjeaza nasturelul pe 4 farfurii si se stropeste cu suc de lamaie verde. Se aranjeaza deasupra chiftelele de porumb si se servesc fierbinti cu sos de iaurt, care se va pune peste ele.

Avantaje
• Porumbul dulce este o sursa utila de fibre si de vitamine A, C si folati. In general, este un aliment placut copiilor, iar aceasta reteta formeaza o masa sanatoasa care sigur o sa le placa.
• In trecut, persoanele expuse riscului de boli de inima sau de atac cerebral erau sfatuite sa-si limiteze portia de oua la 2 pe saptamana. Cercetari recente sugereaza ca in afara de cazul ca suferiti de diabet, puteti manca in mod sigur pana la 7 oua pe saptamana.
• Nasturelul, ca oricare alte legume cu frunze verde inchis, contine folati, o vitamina B, despre care cercetari recente sugereaza ca protejeaza corpul impotriva bolilor de inima si previne boala Alzheimer.

Cateva idei
• In loc de ardei iute si coriandru, aluatul se aromeaza cu 2 linguri de pasta verde thailandeza de curry.
• Se fac chiftele din mazare congelata, in loc de porumb. In loc de coriandru se pune busuioc.
• Pentru chiftele picante de legume, in stil indian, se face un aluat cu 140 g faina de naut, 1/2 lingurita praf de copt, 120 ml lapte semidegresat si 1 ou. Aluatul se aromeaza cu 3 linguri coriandru proaspat tocat, 1 lingura radacina de ghimbir proaspata rasa, 1 lingurita turmeric, 1 lingurita seminte de chimion, 1/2 lingurita praf de ardei iute, 1 catel de usturoi zdrobit si 1/2 lingurita sare. Se spala 150 g de spanac, se fierbe la foc mic cam 2 minute, doar cu atata apa cat sa acopere frunzele; se scurg bine si se toaca. Se pun in aluat impreuna cu 1 ceapa mica, tocata marunt, 1 dovlecel ras mare si 30 g seminte de dovleac. Chiftelele se prajesc la fel ca in reteta principala. Se servesc cu un sos de rosii si iaurt, facut din 300 g iaurt simplu degresat amestecat cu 4 linguri passata de rosii si 3 linguri coriandru proaspat tocat.

Vote it up
185
Ți-a plăcut acest articol?Voteaza