Chiftele de miel cu fructe

Diversitatea condimentelor si fructele dau un gust delicios acestor chiftele din carne de miel tocata, numite kofta
 
<p>
Portii 4 (8 chiftele)
Timp de preparare: 20–25 de minute
Timp de gatit: 10–15 minute

Ingrediente:

1 mar
1/2 gutuie
1 ceapa mica
280 g carne de miel tocata
3 catei de usturoi tocati
2 linguri iaurt cu continut scazut de grasimi
4 linguri coriandru proaspat tocat
2 lingurite chimion macinat
2 lingurite paprika
1/2 lingurita praf de curry (iute sau mediu-iute, dupa gust)
1/2 lingurita ghimbir macinat
1/4 lingurita fulgi de ardei iute uscat
3/4 lingurita sare, sau dupa gust
85 g de stafide sau stafide sultanine
2 linguri seminte de pin
2 felii de paine cu seminte faramitate
1 ou batut
1 lingura ulei de floarea-soarelui

Preparare:

Se toaca marunt marul, gutuia si ceapa, folosind un cutit ascutit sau un robot de bucatarie. Se pun intr-un castron mare si se adauga restul ingredientelor, cu exceptia uleiului. Se framanta mixtura cu mainile. Se imparte in 8 portii si se modeleaza fiecare sub forma unei chiftele plate. Se acopera aceste kofta si se pastreaza in frigider, pana cand vor fi gatite.

Se incinge uleiul intr-o tigaie neaderenta si se prajesc cele 8 kofta 5–6 minute pe fiecare parte, pana se fac brun-aurii. Sunt destul de fragile din cauza continutului mare de fructe si lichid, asa ca trebuie intoarse cu mare atentie, ca sa nu se desfaca.
Se servesc cu paine pitta si iaurt cu continut scazut de grasimi. Un relish de varza rosie merge, de asemenea, foarte bine cu aceste kofta (vezi Cateva idei, dreapta).

Cateva idei:

• Folositi o piersica proaspata sau 2 jumatati de piersica uscata in locul gutuii.
• Pentru a prepara un relish de varza rosie ca sa fie servit alaturi de kofta, amestecati 2 lin-guri ulei de floarea-soarelui, 1 lingura otet de vin alb, sucul de la 1/2 lamaie, coaja rasa si sucul de la 1 portocala, 1 lingura zahar tos, 1/2 ardei iute rosu proaspat curatat de seminte si tocat, si 1 catel de usturoi tocat marunt. Adaugati 1/2 varza rosie medie taiata fideluta, si amestecati bine.
• Pentru a prepara chiftele vegetariene cu fructe, folositi 250 g linte rosie fiarta (cea din cutie, bine scursa, este foarte potrivita), 60 g faina de naut, 100 g firimituri de paine proas-pata, 85 g branza Cheddar matura, 30 g alune nesarate tocate grosier, 2 lingurite praf de curry, cate 1/2 lingurita ghimbir si chimion macinate. Cate 2 linguri frunze proaspete de coriandru si menta tocate, 1 ceapa mica tocata marunt, 1 ardei gras rosu taiat cubulete, 1 mar taiat cubulete si 2 linguri stafide. Legati mixtura cu 1 ou batut. Modelati chiftele nu prea plate, adunand mixtura cat mai ferm. Prajiti chiftelele in 1 lingura ulei de floarea-soarelui, intr-o tigaie neaderenta. Chiar daca chiftelele s-au rumenit, pot fi inca prea umede in interior, asa ca se pun pe o tava de copt si se coc la cuptor, la 180 de grade C, timp de 10-15 minute, pana ce se intaresc si se mai usuca. Se servesc cu relish de varza rosie sau cu chutney de mango.

Avantaje:

• Sunt multe bunatati in aceste kofta, inclusiv fier si fibre din stafide, fibre si vitamina C din mar si gutuie.
• Relish-ul de varza rosie contine multa vitamina C care ajuta organismul sa absoarba fierul adus de carnea de miel si de stafidele sultanine.

Pentru mai multe retete culinare acceseaza site-ul www.lumearetetelor.ro

</p>
Vote it up
153
Ți-a plăcut acest articol?Voteaza