Chiftele de cartofi

Chiftelele de cartofi cu praz, branza si ierburi formeaza o masa vegetariana satisfacatoare, servite cu rosii coapte si salata verde

 

<p>

Portii 4
Timp de preparare: 35 de minute, plus racirea
Timp de gatit: 25 de minute

Ingrediente:

900 g cartofi fainosi bine spalati
1 praz mare, circa 225 g, feliat
2 linguri lapte semidegresat
2 lingurite mustar cu boabe
85 g branza Cheddar rasa
5 linguri patrunjel verde tocat
1 lingura cimbru proaspat tocat
faina, pentru modelat
1 ou batut
85 g firimituri de paine integrala proaspata
4 rosii mari taiate in jumatate
2 linguri ulei de masline aromat cu usturoi

Preparare:

Se taie cartofii mai mari in jumatati sau sferturi. Se da in clocot o oala mare cu apa si se adauga cartofii. Se da din nou in clocot, apoi se micsoreaza flacara si se fierb cartofii 15 minute, sau pana cand sunt fragezi. Se adauga prazul in ultimele 5 minute de fierbere.

Se scurg bine legumele, apoi se intind pe o tava si se lasa sa se raceasca. Se incalzeste cuptorul la 220°C.

Cand cartofii sunt destul de reci ca sa poata fi manuiti, se descojesc si se pun intr-un castron mare, impreuna cu prazul. Se sfarama legumele cu o furculita, se adauga laptele, mustarul, patrunjelul si cimbrul si se amesteca bine.

Se imparte mixtura in 8 parti. Se modeleaza fiecare parte sub forma unei bile, apoi se aplatizeaza presandu-le pe o suprafata presarata cu faina, ca sa se obtina chiftele de 9 cm diametru si 3 cm grosime.

Se pun chiftelele pe o tava curata sau pe un platou. Se ung cu ou batut si se presara cu jumatate din pesmet. Se intorc chiftelele si se repeta operatia si pe cealalta parte. Se transfera apoi pe o tava de copt neaderenta, unsa cu ulei, si se coc 15 minute.

Intre timp, se pun rosiile intr-un vas termorezistent, cu partea taiata in sus. Se ung cu ulei aromat cu usturoi si se presara cu pesmet, daca a mai ramas.

Se intorc chiftelele de cartofi cu grija, folosind o paleta. Se pun rosiile in cuptor si se coc 10 minute alaturi de chiftele, pana cand acestea sunt rumenite. Se servesc fierbinti.

O idee:

• Preparati chiftele cu spanac si cartofi in stil rösti. Folositi 675 g cartofi si fierbeti-i in coaja, in apa clocotita, timp de 8 minute. Scurgeti-i si lasati-i sa se raceasca. Intre timp, prajiti 2 minute 1 ceapa tocata in 1 lingura ulei de floarea-soarelui. Adaugati 1 lingura radacina proaspata de ghimbir tocata, 1 lingura seminte de chimion si 1 lingura pasta de curry mediu-iute. Gatiti ingredientele 1 minut, amestecand constant. Adaugati 225 g spanac tanar si 3 linguri apa, si gatiti la foc mic 3 minute, pana ce spanacul s-a inmuiat. Rasturnati mixtura intr-un castron mare. Descojiti cartofii si radeti-i intr-un castron. Adaugati 3 linguri frunze de coriandru tocate si asezonati cu sare si piper, dupa gust. Folositi 2 furculite pentru a amesteca. Divizati mixtura in 8 portii, sub forma de chiftele, si presati-le pe o tava de copt unsa cu ulei. Coaceti chiftelele 15 minute la 220°C, apoi intoarceti-le si coaceti alte 10 minute. Serviti-le cu o raita de iaurt cu menta, preparata din 150 g iaurt, 1/4 castravete tocat marunt si 1 lingurita sos de menta concentrat.

Avantaje:

• Cartofii sunt o sursa valoroasa de carbohidrati cu amidon. Sunt de asemenea o sursa folositoare de vitamina C – nu fiindca ar fi bogati in vitamina C, ci din cauza cantitatii mari de cartofi mancati. Gatitul cartofilor in coaja ajuta la pastrarea continutului de vitamine.
• Chiftelele de cartofi sunt adesea prajite in ulei sau unt. Aici sunt coapte, obtinandu-se chiftele care nu sunt doar gustoase, ci au si continut mic de grasimi.
 

Pentru mai multe retete culinare acceseaza site-ul www.lumearetetelor.ro

</p>

Vote it up
165
Ți-a plăcut acest articol?Voteaza