Chifle cu ton condimentat

Pentru un pranz usor, hranitor si bine echilibrat, serviti-le cu o salata mixta de rosii si frunze de salata verde
 
<p>
Portii 4
Timp de gatit: 10 minute
Timp de preparare: 15 minute

Ingrediente:

4 chifle albe, mari si rotunde, circa 10 cm diametru, circa 100 g fiecare
2 linguri smantana
2 linguri maioneza
1 lingurita sos chilli mediu sau iute
2 lingurite suc de lamaie verde
1 cutie ton in apa, circa 200 g, bine scurs
1 cutie boabe de porumb, circa 200 g, bine scurse
1 cutie boabe de fasole pitica rosie, circa 200 g, bine scurse si spalate
1/2 ardei gras verde curatat de seminte si tocat
2 linguri frunze de coriandru proaspete tocate
sare si piper

Preparare:

Se incalzeste cuptorul la 180 de grade. Se reteaza varful chiflelor si se pune deoparte. Se scobeste interiorul chiflelor, lasand o „carapace“ de 1 cm grosime. Se pun chiflele scobite deoparte, alaturi de capacele lor.

Se faramiteaza miezul scobit al chiflelor, fie cu degetele, fie folosind un procesor. Se intind 85 g de firimituri pe o tava de copt si se prajesc 10 minute in cuptor, sau pana cand se usuca si se fac crocante. Se scot din cuptor si se pun deoparte. Se lasa cuptorul mergand.
Se amesteca smantana, maioneza, sosul de chilli si sucul de lamaie verde. Se adauga tonul, porumbul, fasolea, ardeiul gras, coriandrul si firimiturile uscate in cuptor. Se amesteca bine, cu grija sa nu se sfarame prea tare bucatile de ton.
Se umplu cavitatile chiflelor cu acest amestec, dupa care se asaza deasupra capacele. Se pun chiflele pe tava de copt si se acopera lejer cu folie metalica. Se coc 5 minute, apoi se scoate folia si se coc alte 5 minute, pana ce coaja chiflelor se face crocanta. Umplutura trebuie sa fie calda, dar sa nu fiarba. Se servesc chiflele imediat.

Cateva idei:

• Preparati chifle umplute cu ciupercute si usturoi. Scobiti 4 chifle, de circa 115 g fiecare, pastrand capacele si transformand miezul scobit in firimituri crocante, ca in reteta principala. Feliati 450 g ciupercute si gatiti-le la foc mic, in 15 g unt si 2 lingurite ulei de masline extra-virgin, timp de 8–10 minute, sau pana cand se fac fragede iar sucul lasat de ciupercute s-a evaporat. Adaugati 1–2 catei de usturoi pisati si gatiti inca 1–2 minute, amestecand. Intre timp, incalziti chiflele 5 minute in cuptor. Amestecati firimiturile crocante cu ciupercutele cu usturoi, umpleti chiflele, puneti capacele si serviti-le.
• Incercati chifle umplute cu oua jumari si sunca. Scobiti interiorul moale al chiflelor si aruncati miezul (sau pastrati-l pentru o alta reteta). Bateti 6 oua cu 3 linguri lapte semi-degresat si cu sare si piper, dupa gust. Topiti 30 g unt intr-o cratita, turnati ouale si gatiti-le la foc foarte mic, amestecand cu o lingura de lemn, pana ce ouale incep sa se ingroase. Adaugati 85 g sunca fiarta, taiata fasiute subtiri, si mai adaugati 2 linguri chives taiat bucatele. Continuati gatitul, amestecand frecvent, pana ce ouale sunt facute. Intre timp, incalziti chiflele scobite si capacele lor in cuptor sau sub grillul incins. Umpleti chiflele cu mixtura de oua, puneti deasupra capacele si serviti imediat.

Avantaje:

• Folosind conserva de ton in apa, in loc de ulei, se pastreaza la nivel scazut continutul de grasimi al acestei retete si se reduce la jumatate continutul de calorii.
• Porumbul este o buna sursa de fibre, ceea ce este benefic pentru sanatatea si functionarea eficienta a sistemului digestiv. Porumbul conservat contine carbohidrati, atat cu amidon, cat si cu zahar.
• Ardeii grasi verzi sunt o sursa buna de vitamina C. Aceasta vitamina ajuta la absorbtia fierului, mai ales a celui provenit din surse non-animale, cum ar fi cel din fasolea folosita ca umplutura in aceste chifle.
 
Pentru mai multe retete culinare acceseaza site-ul www.lumearetetelor.ro
</p>
Vote it up
181
Ți-a plăcut acest articol?Voteaza