Chefal rosu cu sos provensal

Acest peste mediteraneean se gateste cu rosii si verdeturi aromate. Maslinele negre, ardeii si vermutul ii dau un plus de savoare

Foto: Gus Filgate/RDA/GID

 

<p>Timp pregatire: 20 de minute
La foc: 20 de minute
Se obtin 4 portii
O portie contine: 227 calorii, 5 g glucide, 25 g proteine, 11 g grasimi (din care 1 g grasimi saturate)

Ingrediente

4 fileuri de chefal rosu, cu piele, aproximativ 125 g fiecare
Sare si piper negru
2 linguri ulei de masline
Pentru sos:
2 catei de usturoi, zdrobiti
1 ardei gras mic galben, tocat
1 esalota, tocata fin
2 linguri vermut sec
1 lingura ierburi de Provence sau oregano uscate
350 g rosii prunisoare, descojite si tocate bucati mari
8 masline negre mari, fara samburi, tocate bucati mari
2 linguri patrunjel proaspat, tocat mare

Preparare

1. Se sareaza usor fileurile de peste si se ung cu putin ulei.
2. Pentru sos, se incalzeste 1 lingura de ulei intr-o cratita si se calesc usturoiul, ardeiul si esalota 8 minute.
3. Se adauga vermutul si se lasa sa fiarba pana se evapora la jumatate. Se pun verdeturile uscate, rosiile, sarea si piperul dupa gust. Se da in clocot, apoi se reduce flacara, se acopera si se fierbe incet 10 minute. Aproape de final, se adauga masli­nele si patrunjelul si se sareaza dupa gust.
4. Intre timp, se incalzeste restul de ulei ramas intr-o tigaie pentru gratar sau una cu fund gros, care nu lipeste. Se pune pestele in ea, cu pielea in jos si se prajeste 4 minute. Se intorc cu grija fileurile pentru a nu se rupe si se mai lasa 2-4 minute pana cand devin opace si se faramiteaza usor. Fileurile se pot prepara si la gratarul din cuptor, incins la maxim, tinandu-le cam 4 minute pe fiecare parte.
5. Se toarna cate o lingura de sos pe fiecare farfurie, se asaza fileurile cu pielea in sus si se servesc.

Sugestie pentru servit: paste precum linguini, cartofi noi fierti ori orez.</p>

Vote it up
144
Ți-a plăcut acest articol?Voteaza