Chec cu un ingredient secret

Chec în formă de tort, cu gust intens de ciocolată și textură cremoasă
 

INGREDIENTE PENTRU 8 PORȚII

puțin ulei vegetal, pentru uns

125 g ciocolată amăruie (cu 70% cacao), ruptă în bucățele

400 g fasole roșie sau neagră din conservă, clătită și scursă

2 ouă mari, bătute ușor

1/2 cană (110 g) zahăr tos extrafin

1/4 linguriță de praf de copt

2 lingurițe de esență de vanilie

zahăr pudră, pentru ornat

500 g căpșune, tăiate în câteva felii, sau zmeură

ricotta cu un conținut redus de grăsimi, pentru servit (opțional)

 

PREPARARE 20 minute, plus răcire

GĂTIT 45 minute

FIECARE PORȚIE CONȚINE 958 kJ, 229 kcal, 6 g proteine, 10 g grăsimi (4 g grăsimi saturate), 28 g carbohidrați (24 g zahăr), 5 g fibre, 155 mg sodiu

 

Acest chec, semănând mai degrabă cu un tort, are un gust intens de ciocolată și o textură cremoasă – și, cu toate acestea, conține doar o cantitate infimă de grăsimi saturate. Gustul boabelor de fasole nu se simte deloc, dar contribuția în fibre și proteine a acestora ajută la stabilirea echilibrului nutrițional și la scăderea indicelui glicemic ale preparatului.

 

1 Încinge cuptorul la 180°C. Unge cu puțin ulei o formă de chec rotundă, având diametrul de 20 cm. Căptușește-i baza cu hârtie de copt.

2 Topește ciocolata într-un castron ceramic sau din sticlă, în cuptorul cu microunde, la gradația cea mai înaltă, lăsând-o 1-2 minute. Ca alternativă, o poți topi într-un vas termorezistent așezat peste o crăticioară cu apă care clocotește molcom, amestecând ocazional.

3 Mixează fasolea într-un blender, până ce devine piure. Adaugă ouăle, zahărul, praful de copt și esența de vanilie. Procesează din nou compoziția, până când capătă

o textură cremoasă. Încorporează ciocolata topită și bateți din nou totul, până la omogenizare. Răstoarnă acest amestec în forma de chec pregătită.

4 Coace prăjitura 35-45 de minute, până ce începe să fie elastică la atingere, iar la suprafață au apărut crăpături. Lasă checul la răcit în formă, pe un grătar metalic, timp de 5 minute, apoi trece un cuțit pe margini, pentru a-l desprinde. Răstoarnă-l pe grătar și dezlipește hârtia de copt de pe fund. Lasă-l să se răcească.

5 Presară deasupra zahărul pudră și servește checul călduț sau la temperatura camerei, când are cea mai plăcută textură. Ornează-l cu zmeură sau felii de căpșune, adăugând și o lingură de ricotta, dacă dorești.

 

SFATUL BUCĂTARULUI

Pentru o prezentare mai deosebită, pune un șervețel de dantelă (din hârtie) peste chec, înainte de a-l pudra cu zahăr. Sau poți crea propriile modele folosind ingenios bucăți de hârtie de copt.

Vote it up
272
Ți-a plăcut acest articol?Voteaza