Chec de cartofi

Un preparat delicios, care poate fi servit atât la cină, cât și ca gustare, între mese
 

Ingrediente pentru 8 porții (1 formă de chec cu lungimea de 30 cm)

1,5 kg cartofi mijlocii albi

200 g ciuperci Pleurotus

2 fire rozmarin proaspăt

1 ceapă

2 căței de usturoi

200 g smântână grasă

5 linguri supă-bază de legume

1 lingură suc de lămâie

1 ou mare

sare, piper alb

50 g unt

 

1. Se spală cartofii, se fierb în coajă într-o cantitate mică de apă circa 20 de minute. Se scurg, se trec prin jet de apă rece și se lasă să se răcorească puțin; se descojesc. Se taie în două pe lungime și apoi felii groase de circa 5 mm.

2. În timp ce se fierb cartofii, se taie piciorușele ciupercilor, iar pălăriile se taie în felii de grosimea unui deget. Se spală, se usucă și se rup frunzele de rozmarin și se toacă. Se curăță și se toacă ceapa și usturoiul.

3. Se pun la fiert într-o cratiță smântâna, supa-bază de legume și fâșiile de ciuperci. Se fierb la foc iute 5 minute, amestecând, până ce lichidul își reduce volumul la jumătate.

4. Se amestecă împreună cu ciupercile rozmarinul, ceapa, sucul de lămâie și jumătate din cantitatea de usturoi; se lasă să se răcească. Apoi compoziția de ciuperci se adaugă la cartofi, împreună cu oul; se sărează și se piperează totul.

5. Se topește untul cu restul de usturoi, la foc slab. Se toarnă într-o formă de chec. Se așază în formă compoziția de cartofi și ciuperci; se sărează, se piperează și se presează bine.

6. Se acoperă checul cu folie de aluminiu și se așază la mijlocul cuptorului rece. Se coace 90 de minute la 180ºC (convecție 160ºC, gaze 2-3). Se scoate și se lasă să se odihnească în formă 5 minute. Se taie apoi felii groase și se servește.

Vote it up
82
Ți-a plăcut acest articol?Voteaza