Chec cu prune si ghimbir

Un chec sfaramicios, aromat cu ghimbir, cu piure lipicios de prune uscate

 

<p>

1 bucata taiata in 12 felii
Timp de preparare: 30–35 de minute
Timp de gatit: 1–1 1/4 ora

Ingrediente:

200 g prune uscate, fara samburi, tocate
100 ml ceai tare, marca Earl Grey, racit
115 g unt
75 g zahar brun
75 g sirop de zahar
300 g faina care creste singura
1/2 lingurita praf de copt
1/2 lingurita scortisoara macinata
1 ou batut
6 linguri lapte semidegresat
75 g tulpini de ghimbir in sirop scurse si tocate
2 lingurite sirop de ghimbir (optional)

Preparare:

Se incalzeste cuptorul la 160 de grade. Se foloseste hartie pergament pentru a tapeta o forma de copt de 23 x 13 x 6 cm.

Se pun prunele uscate si ceaiul intr-o craticioara si se dau in clocot. Se micsoreaza flacara, se acopera craticioara si se fierb incet, circa 10 minute, pana cand cea mai mare parte a lichidului a fost absorbita de prune.

Se rastoarna prunele intr-un blender si se proceseaza pana se obtine un piure destul de omogen. Se pune piureul deoparte.

Se pun untul, zaharul si siropul intr-o cratita si se incalzesc cu grija pana ce s-au amestecat, iar zaharul s-a topit. Se ia cratita de pe foc si se lasa sa se raceasca putin.

Se cern faina, praful de copt si scortisoara intr-un castron mare; se face o adancitura in centrul castronului. Se adauga mixtura calda de sirop, oul si laptele si se amesteca cu grija. Se pune deoparte 1 lingura de tulpini de ghimbir tocate, iar restul se incorporeaza in mixtura.

Se toarna in forma pregatita o treime din mixtura de chec si se intinde pe fundul formei, in strat uniform. Deasupra se intinde, in strat egal, jumatate din piureul de prune. Se adauga inca o treime din mixtura de chec si se intinde in strat egal, apoi se intinde similar restul de piure de prune. In final, se adauga ultima treime din mixtura de chec si se niveleaza.

Se presara deasupra ghimbirul pus deoparte. Se coace checul 1–1 1/4 ora, pana ce a crescut frumos, s-a rumenit si este ferm la atingere. Se raceste 10 minute in forma, apoi se rastoarna pe un gratar metalic si se lasa sa se raceasca complet.
Se unge suprafata checului cu siropul de ghimbir, daca se foloseste, apoi se infasoara in folie metalica si se lasa sa stea cel putin 24 de ore inainte de a fi feliat. Checul se poate pastra cel mult o saptamana.

Cateva idei:

• Fierbeti prunele uscate in suc de mere, in loc de ceai Earl Grey.
• Ca sa preparati o varianta mai rapida, tocati prunele marunt si, in loc sa le fierbeti in ceai, amestecati-le in mixtura de chec impreuna cu bucatelele de ghimbir. Cum checul va fi mai putin umed, reduceti timpul de coacere la numai 1 ora.
• Pentru a prepara chec cu piersici si portocale, inlocuiti prunele uscate cu piersici uscate si fierbeti-le in suc de portocale in loc de ceai. Reduceti cantitatea de ghimbir la 50 g si adaugati-l pe tot in mixtura de chec impreuna cu coaja rasa de la 1 portocala.

Avantaje:

• Prunele uscate aduc cantitati folositoare de fier, potasiu si vitamina B6. Sunt de asemenea bogate in fibre, sarace in sodiu si nu contin de loc grasimi. Independent de continutul de fibre, prunele uscate sunt cunoscute pentru efectul laxativ ce poate fi folositor in tratarea constipatiei.
• Comparat cu retete similare, acest chec este o alegere buna in cadrul unei diete sanatoase caci foloseste mai putin zahar – datorita includerii de prune uscate, dulci in mod natural – si mai putine grasimi.

Pentru mai multe retete culinare acceseaza site-ul www.lumearetetelor.ro

</p>

Vote it up
348
Ți-a plăcut acest articol?Voteaza