Chec cu nucă grecesc

O prăjitură savuroasă, cu iaurt grecesc și scorțișoară
 

INGREDIENTE PENTRU 12 PORȚII

unt sau margarină, pentru uns

2 căni (200 g) jumătăți de miez de nucă, plus câteva (cam 12 mici) pentru ornat

100 g unt

2/3 cană (145 g) zahăr tos extrafin

3 ouă, cu albușurile separate de gălbenușuri

1 cană (150 g) făină cu agenți de creștere

3/4 cană (185 g) iaurt în stil grecesc cu un conținut redus de grăsimi, plus o altă cantitate pentru servit (opțional)

Sirop

1/3 cană (80 ml) apă

1/3 cană (115 g) miere

5 cm fâșie de coajă de lămâie

1 rulou de scorțișoară

3 cuișoare

 

PREPARARE 25 minute, plus răcire

GĂTIT 55 minute

FIECARE PORȚIE CONȚINE 1 306 kJ, 312 kcal, 6 g proteine, 18 g grăsimi (3 g grăsimi saturate), 31 g carbohidrați (22 g zahăr), 2 g fibre, 160 mg sodiu

 

La savurosul chec de aici se folosesc drept bază nuci măcinate foarte mărunt, astfel crescând conținutul de fibre, antioxidanți și acizi grași omega-3. În plus, iaurtul din compoziție contribuie cu o cantitate semnificativă de calciu. Siropul care dă tușa finală aduce în preparat antioxidanți, proveniți din coaja de lămâie, scorțișoară, cuișoare, precum și din miere.

 

1 Încinge cuptorul la 180°C. Unge cu unt sau margarină o formă de chec rotundă, cu diametrul de 20 cm. Căptușește-i fundul și lateralele cu hârtie de copt. Pune 2 căni de miez de nucă într-un blender și procesează până când nuca este măcinată fin.

2 Combină untul și zahărul într-un castron de mărime mijlocie; amestecă-le cu un mixer electric 3-4 minute sau până ce obții o cremă. Adaugă gălbenușurile, pe rând, mixând bine de fiecare dată. Înglobează făina, nucile măcinate și 3/4 cană de iaurt; omogenizează.

3 Pune albușurile într-un castron curat și bate-le cu mixerul, până ce devin spumă. Încorporează jumătate din albușurile bătute în mixtura de nuci, apoi repetă operațiunea cu restul. Toarnă compoziția în forma de chec și netezește-i suprafața. Presară jumătățile de nuci întregi pe chec, pentru un efect decorativ.

4 Coace checul 50-55 de minute sau până când o scobitoare introdusă în mijloc iese curată. Lasă-l 5 minute la răcit, înainte de a-l scoate din formă.

5 Între timp, prepară siropul. Combină într-o crăticioară apa, mierea, coaja de lămâie, scorțișoara și cuișoarele. Dă în clocot la foc iute. Apoi, micșorând flacăra, fierbe molcom 5-6 minute sau până ce siropul se îngroașă ușor. Aruncă coaja de lămâie și mirodeniile, după care toarnă siropul fierbinte peste checul cald.

6 Servește feliile de chec calde sau reci, cu o lingură de iaurt, dacă dorești.

 

SFATUL BUCĂTARULUI Nucile procesate vor semăna cu firimiturile de pâine. Pentru această rețetă ai nevoie de circa 1 1/4 căni de nuci măcinate.

Vote it up
237
Ți-a plăcut acest articol?Voteaza