Cheag cu cafea

Ai grija sa nu supraincalzesti laptele! Este bine sa utilizezi un termometru pentru verificarea exacta a temperaturii
 
Portii: 4
Timp de preparare: 10 minute, plus circa 1–1 1/2 ore inchegare si 2–3 ore racire

Ingrediente:

600 ml lapte integral (neomogenizat)
2 linguri pudra de cafea instant espresso
1 lingura zahar tos
1 lingurita cheag de miel sau vitel sau 10 picaturi de cheag vegetarian
Pentru servit
15 g ciocolata neagra (cel putin 70% cacao) rasa
2 banane
4 linguri smantana degresata

Preparare:

Se pune laptele intr-o cratita si se adauga cafeaua espresso si zaharul. Se incalzeste laptele incet pana ajunge la 36 de grade, care este temperatura normala a sangelui – laptele trebuie sa fie caldut cand se incearca cu degetul.


Se toarna laptele cald intr-un castron sau o cana si se amesteca o data sau de doua ori. Se adauga cheagul si se amesteca din nou. Se toarna in 4 vase de servit putin adanci. Se lasa deoparte la cald, fara sa fie deranjate 1–1 1/2 ore sau pana se incheaga. Apoi se acopera si se pun la frigider 2–3 ore.

Pentru servit deasupra fiecaruia se presara ciocolata rasa. Se taie bananele felii si se serveste crema cu banane si smantana.

Cateva idei:


• Pentru cheag cu vanilie, in lapte nu se mai pune cafea si se adauga 1 lingura de esenta pura de vanilie, dupa ce s-a turnat in castron si inainte de a adauga cheagul. Se serveste cu felii de mango.
• Incercati aceasta budinca de lapte usor de facut. Se iau 6 linguri din 600 ml lapte integral si se amesteca intr-un castron cu 6 linguri faina de porumb, obtinandu-se o pasta omogena. Restul laptelui se incalzeste cu 100 g zahar tos, intr-o cratita cu fundul gros, pana se dizolva zaharul. Se toarna putin lapte fierbinte in compozitia de faina de porumb, amestecand, apoi se toarna inapoi in cratita. Se incalzeste, invartind continuu, pana cand compozitia fierbe si incepe sa se ingroase, apoi se fierbe la foc mic 1 minut. Se ia de pe foc si se adauga 2 lingurite de esenta pura de vanilie. Se toarna intr-un vas de servit, se acopera suprafata cu folie de plastic si se lasa sa se raceasca. Se tine la frigider cel putin 2 ore inainte de a fi servita cu felii de banane sau fructe de padure amestecate.

Avantaje:


• Utilizarea laptelui integral in acest desert il face delicios de catifelat, avand totusi un continut scazut de grasimi. Laptele integral contine 3,9 g grasime la 100 ml.
• Ciocolata neagra simpla este o sursa buna de cupru, care printre ale functii ajuta la absorbtia fierului. Aceste lucru este util, deoarece ciocolata neagra este si o sursa buna de fier.
 
Vote it up
107
Ți-a plăcut acest articol?Voteaza