Cetatenie UE si pentru parinti

Parintii unui copil care are cetatenie UE pot locui si munci in statul unde s-a nascut minorul
<p>Curtea de Justitie a Uniunii Europene a anuntat, saptamana trecuta, ca cetatenia UE impune ca un stat membru sa autorizeze parintii unui copil care are cetatenia acestui stat membru, sa locuiasca si sa munceasca in acest stat. Aceasta in masura in care un refuz ar lipsi acest copil de beneficiul efectiv al esentei drepturilor corespunzatoare statutului de cetatean al Uniunii". Cerinta este valabila chiar si atunci cand copilul nu si-a exercitat niciodata dreptul de libera circulatie pe teritoriul statelor membre.
Decizia a fost data dupa ce o instanta belgiana a sesizat CJUE cu cazul lui Ruiz Zambrano si al sotiei sa, ambii cetateni columbieni, care au solicitat azil in Belgia din cauza situatiei de razboi civil care domina in Columbia. Autoritatile belgiene au refuzat sa le acorde statutul de refugiat si le-au ordonat sa paraseasca teritoriul belgian.
Prin hotararea pronuntata pe 15 martie, Curtea de la Luxemburg aminteste ca, desi reglementarea conditiilor de dobandire a cetateniei unui stat membru este de competenta exclusiva a acestui stat, este certa dobandirea cetateniei belgiene de catre copiii lui Ruiz Zambrano nascuti in Belgia. Prin urmare, acestia beneficiaza de statutul de cetateni ai Uniunii care are vocatia de a fi statutul fundamental al resortisantilor statelor membre.</p>
Vote it up
208
Ți-a plăcut acest articol?Voteaza