Cele mai bune injectii

Vaccinurile nu au stralucirea si dramatismul unor remedii miraculoase, dar sunt considerate drept stalpii sistemului de sanatate publica.foto: The Reader's Digest Association, Inc./GID
 

<p>Brodie Campbell era un baiat de 15 ani, pasionat de snowboard si lacrosse (sport popular canadian similar hockeyului, dar care se joaca pe gazon) si un membru popular al echipei de rugby a liceului. In primavara lui 2007, Brodie parea sa fi racit. Durerile de cap si febra de care se plangea nu i-au ingrijorat foarte tare pe parintii lui, Colin Campbell si Judith Osborne, care locuiau in orasul canadian Coquitlam.

Intr-o zi, Brodie nu s-a dus la scoala si, desi nu se simtea in apele lui, a reusit sa manance ceva la cina. Dar, spre seara, a inceput sa vomite. Cateva ore mai tarziu, coordonarea fizica i-a slabit in mod vizibil si a in­ceput sa se balbaie. La doua dimineata, Judith i-a spus lui Colin:

- Nu e deloc mai bine, trebuie sa-l ducem la spital.
Un medic de la spitalul Eagle Ridge l-a intrebat pe Colin daca Brodie fusese vaccinat impotriva meningitei, o infectie grava a membranelor care invelesc creierul si maduva spinarii. Colin era consternat. Era sigur ca Brodie era in siguranta, pentru ca i se administrase vaccinul impotriva bolii la scoala. 
Cateva ore mai tarziu, adolescentul era urcat in graba intr-o ambulanta si transportat la sectia de terapie intensiva din cadrul spitalului din New Westminster. Cand Colin si Judith au ajuns cu masina lor, la cinci minute dupa ambulanta, un medic ii intampina in hol.
- Imi pare rau!, spuse el.
Brodie murise in drum spre spital. 

Baiatul fusese imunizat impotriva unei singure tulpini de meningococ, tulpina de tip C, dar alta ii cauzase moartea - tulpina de tip Y. Menactra, un vaccin mai nou decat cel care ii fusese administrat lui Brodie la scoala, ofera o protectie mai larga impotriva meningitei, nu doar impotriva tulpinii de tip C, ci si impotriva celor de tip A, Y si W-135. Desi autoritatea medicala canadiana aprobase Menactra in 2006, vaccinul a fost introdus in programul obisnuit de imunizare doar in cateva regiuni ale tarii. Totusi, era disponibil in farmacii la un pret accesibil. "Meningita este o boala crunta, mortala, care evolueaza rapid si ale carei simptome nu sunt indeajuns de clare pentru a observa gravitatea acesteia. Dar poate fi prevenita", spune Colin.

Anuta Maria Pascu, din localitatea Nanesti, eleva in clasa a X-a la Liceul Sanitar din Baia Mare, a fost si ea o victima a acestei boli cumplite, in septembrie 2008. La trei zile de la inceperea scolii, s-a prezentat prima data la medic, acuzand dureri de cap puternice, se arata in cotidianul Romania libera. Medicul de garda de la Sectia Urgente Pediatrice a Spitalului Judetean Baia Mare i-a prescris tratament pentru raceala. Dupa alte patru zile, fata a ajuns cu ambulanta la spital, unde a primit un tratament cu antibiotice.

Pe 23 septembrie, parintii fetei au adus-o acasa, unde a fost consultata de medicul de familie. Acesta a sugerat continuarea tratamentului. A doua zi, familia a chemat ambulanta si fata a fost dusa la Spitalul Municipal din Sighetu Marmatiei, unde i s-a pus diagnosticul de meningita virala. Dar, tanara de 15 ani nu a mai rezistat si, la 17 ore de la internare, a murit.

Conform datelor Ministerului Sanatatii, in 2008, in Romania s-au inregistrat 1.114 cazuri de meningita, din care 113 cazuri de meningita cu meningococ, 289 cazuri de meningita bacteriana si 712 cazuri de meningita virala.

"Tulpinile cele mai frecvente de meningococ intalnite in Romania sunt cele de tip A, iar vaccinarea impotriva meningitei nu este obligatorie, ea realizandu-se optional", spune dr. Amalia Canton, director general adjunct la Directia Generala de Sanatate Publica a Ministerului Sanatatii.

In Romania, se folosesc la imunizare vaccinuri bivalente pentru tulpinile de tip A si C, iar imunizarea se realizeaza de la varsta de doi ani.

Vaccinurile nu au stralucirea si dramatismul unor remedii miraculoase, dar sunt stalpii sistemului de sanatate publica. Acestea nu numai ca pot preveni bolile, ci pot chiar elimina unele dintre ele, daca sunt utilizate la scara larga, asa cum s-a intamplat si in trecut. Astfel, dupa o campanie de inoculare coordonata la nivel global, variola a fost eradicata in 1979.

In urma unei campanii similare, in toata America de Nord, in anii ’60 poliomielita a incetat sa fie o problema medicala majora in aceasta zona. Astfel de eforturi de prevenire la scara larga continua si in ziua de azi. </p>

Vote it up
477
Ți-a plăcut acest articol?Voteaza