Cele mai fericite țări din lume

Elveția e pe primul loc, iar moldovenii sunt mai fericiți decât românii
 

Romania ocupă locul al 86-lea în topul celor mai fericite țări din lume, potrivit Raportului Mondial al Fericirii pe 2015 (World Happiness Report 2015) realizat cu sprijinul Organizației Natiunilor Unite (ONU), clasament în care Elveția ocupă primul loc, scrie Mediafax.

Potrivit acestui raport, cele mai fericite zece țări din lume sunt, în ordine: Elveția, Islanda, Danemarca, Norvegia, Canada, Finlanda, Olanda, Suedia, Noua Zeelandă și Australia.

România ocupă locul al 86-lea în top

Exceptând Siria și Afganistanul, afectate de conflicte armate, cele mai nefericite zece țări din lume se află toate în Africa subsahariană și sahariană, informează bloomberg.com. Astfel, cele mai nefericite zece state din lume, dintre cele 158 incluse în raport, sunt, în ordine, Togo, Burundi, Siria, Benin, Rwanda, Afganistan, Burkina Faso, Coasta de Fildeș, Guineea și Ciad.

Raportul pare să indice faptul că țările aflate la latitudini mari sunt mai fericite, dar aparenta regulă este încalcată de Israel și Costa Rica, clasate pe locurile al 11-lea, respectiv al 12-lea.

În ceea ce privește țările din coada clasamentului, gradul redus de fericire al populațiilor lor are, cel mai probabil, de-a face cu sărăcia și violența, nu cu proximitatea față de ecuator.

Statele Unite ale Americii se află pe locul al 15-lea în acest raport, care a fost întocmit, în principal, pe baza datelor din Sondajul mondial Gallup (Gallup World Poll). SUA se află în urma Mexicului, care ocupă locul al 14-lea.

Brazilia se află pe locul al 16-lea, Marea Britanie pe al 21-lea, Japonia pe al 46-lea, Rusia pe locul al 64-lea și Iranul pe locul al 110-lea.

Moldova ocupă poziția a 52-a în acest top

Raportul Mondial al Fericirii este rezultatul unui proiect din Bhutan, un regat budist cu aproximativ 700.000 de locuitori situat la est de Himalaya, al cărui premier, Jigmi Y. Thinley, a dorit să evalueze gradul de fericire al populației.

Thinley a convins ONU să adopte, în 2011, o rezoluție prin care țările membre ale organizației erau invitate să măsoare nivelul de fericire al locuitorilor lor, ca ghid de îmbunătățire a politicilor publice ale acestor state. Studiul dat publicității joi este a treia ediție, primele două fiind publicate în 2012 și 2013. Raportul nu a fost niciodată planificat să fie unul anual, de aici lipsa unui astfel de studiu în 2014.

Potrivit studiului, femeile tind să fie mai fericite decât bărbații în America de nord, Australia, Noua Zeelandă, Asia de sud și Asia de est, printre alte regiuni. Pe de altă parte, bărbații sunt mai fericiți în Europa de est, în statele din fosta Uniune Sovietică și regiunea Africii subsahariene.

În cazul ambelor sexe, nivelul de fericire scade de la vârsta adolescenței până la 40 sau 50 de ani și apoi se stabilizează.

Nicaragua și Zimbabwe au înregistrat cea mai mare creștere a nivelului de fericire, din 2012 până în 2014, în timp ce Grecia a cunoscut cea mai mare scădere din acest punct de vedere, urmată de Egipt, Italia și Arabia Saudita.

Chestionarul Gallup este bazat pe scala Cantril, în care oamenii sunt rugați să se autoevalueze, pe o scală de la 10 la zero, zece însemnând "cea mai bună viață posibila, iar zero însemnând cea mai proastă viață posibila". Astfel, sondajul măsoară mai degrabă modul în care vede fiecare persoană condițiile de trai de care beneficiază și nu starea ei de spirit la momentul intervievării. Raportul folosește medii ale valorilor obținute în urma sondajelor efectuate în perioada 2012 - 2014.

Raportul a fost publicat de Sustainable Development Solutions Network, un program lansat de secretarul general al ONU Ban Ki-moon în 2012, dar, potrivit precizărilor ONU, a fost întocmit de experți independenți și nu reflectă în mod obligatoriu punctul de vedere al ONU.

World Happiness Report 2015 poate fi consultat la adresa: http://worldhappiness.report/wp-content/uploads/sites/2/2015/04/WHR15.pdf.

Sursa: HotNews.ro

Vote it up
303
Ți-a plăcut acest articol?Voteaza