Cel mai mare risc de care habar nu aveai

Cheagurile care blocheaza vasele de sange se formeaza mult mai des dupa o operatie              
<p>Ce ia mai multe vieti intr-un an decat cancerul mamar si SIDA laolalta? Din pacate, e vorba de o boala putin cunoscuta: tromboza venoasa, care se manifesta prin formarea unor cheguri care blocheaza vasele de sange.
In urma cu aproape sapte ani, aceasta problema mai putin cunoscuta l-a doborat David Bloom, un jurnalist cunoscut de la programul de stiri al televiziunii NBC. Cand David transmitea stiri despre invazia din Irak in 2003 a fost ucis nu de un glont sau o bomba, ci de tromboza vaselor.
Chiar si viata oamenilor sanatosi aflati in floarea varstei este in pericol.
Tromboza venoasa apare ca urmare a formarii unui cheag in venele profunde ale organismului, de obicei in picioare. Daca un fragment se disloca si ajunge la plamani, acesta poate provoca embolie pulmonara si blocheaza arterele.
Cad victime atat oameni tineri, cat si batrani, afirma speciali§tii. Cel mai mare risc: o operatie recenta. Un nou studiu arata ca riscul de a dezvolta un cheag de sange fatal creste de 70 de ori dupa o operatie si ramane la acest nivel timp de 12 saptamani, mult mai mult decat se credea. Doctorul Geno Merli, un specialist vascular de la Universitatea Thomas Jefferson din Philapdelphia, SUA, considera ca acest fapt ar trebui sa fie interpretat ca un semnal de alarma, nu doar pentru pacienti, ci si pentru doctori, care de multe ori trec cu vederea acest pericol. Pana si activitatile cotidiene pot duce la probleme ocazional, spune Dr. Merli, in special daca esti inactiv sau deshidratat.
Protejeaza-te: bea lichide din belsug si plimba-te sau fa pauze scurte la fiecare ora pentru a te intinde, daca esti in avion, studiezi sau stai pe scaun. Daca simti ca nu respiri cum trebuie sau ai dureri persistente, umflaturi sau simti caldura in picioare, mai ales daca ai suferit o operatie recent, apeleaza la doctor imediat.

Cine este expus riscului? Pasagerii din avioane, soferii pe distante lungi
De ce? Deshidratare, pozitii ghemuite

Cine este expus riscului? Studentii, cand invata intens pentru sesiuni
De ce? Statul pe scaun prea mult timp

Cine este expus riscului? Atletii
De ce? Accidente

Cine este expus riscului? Mecanicii
De ce? Pozitii ghemuite

Cine este expus riscului? Pacientii operati
De ce? Toate motivele de mai sus</p>

Vote it up
244
Ți-a plăcut acest articol?Voteaza