Cel mai bun sfat de la mama

Români celebri ne dezvăluie cea mai de preţ povaţă primită
 

SUCCESUL are multe ingrediente. Unele la care, de multe ori, nici nu ne gândim. Dar temelia fiecăruia dintre noi se formează în copilărie, când cel mai bun dascăl ne este mama. Sfaturile ei ne construiesc pe noi, cei de mai târziu. Şi, pentru că pe 8 Martie celebrăm „Mama“, mai mulţi oameni de succes au rememorat cele mai bune învăţăminte primite de la ea.

 

FĂ CE-ŢI PLACE

Mama, de fiecare dată când mă vedea că stau pe gânduri dacă să fac sau nu ceva, îmi spunea: „Fă ceea ce-ţi doreşti, că nu te mai întâlneşti cu anii ăştia“. Aşa că am trăit mereu tot ceea ce mi-a oferit viaţa.

ANDREEA ESCA, jurnalist, realizator-prezentator în cadrul Ştirilor ProTV

 

IA-ŢI TIMP DE GÂNDIRE

Paradoxal, mama mea n-avea obiceiul să dea sfaturi. Dar, dacă erai atent, înţelegeai cum gândeşte. Şi am observat în timp, că cel mai important lucru pe care a încercat să mi-l transmită a fost acela de a nu mă grăbi atunci când trebuie să răspund sau să iau o hotărâre. „E bine să-ţi iei un timp de gândire, care nu trebuie neapărat să fie lung, ci intens“, a fost sfatul pe care mama mi l-a transmis indirect. Nu ştiu cât m-am ţinut de el.

STERE GULEA, regizor şi scenarist

 

FII TU ÎNSUŢI

„Fii tu însuţi, sincer şi fidel propriei personalităţii şi celor din jurul tău!“ Acest sfat bun al mamei mele mi-a fost mereu de folos în viaţă. Destul de devreme, la început de carieră, angajatorul meu mi-a atribuit o sarcină care nu corespundea convingerilor şi abilităţilor mele. După câteva luni petrecute în această poziţie –, de altfel benefică pentru cariera mea – am solicitat transferul, în pofida opiniei unor prieteni şi colegi, care considerau că acest pas ar avea repercusiuni profesionale negative. În realitate, însă, a fost tocmai invers: superiorii mei de la acea vreme şi angajatorul meu nu numai că mi-au respectat şi acceptat decizia, dar asta a dus chiar la creşterea prestigiului meu, cu efecte benefice asupra carierei mele.

WERNER HANS LAUK, ambasadorul Germaniei în România

 

NU TE RISIPI

Cu siguranţă, sfaturile mamei au fost numeroase şi repetate, dar la acea vârstă nu auzi nimic din ce ţi se spune. Mai ales când e vorba de sfaturi pe care le resimţi ca pe un atentat la propria libertate, la orgoliosul discernământ. Am fost un rebel timid. Sfaturile mamei au rămas ca un murmur cald, afectiv, care îşi fac efectul prin canale neştiute. Cu toată îndărătnicia mea, de la ea am deprins exerciţiul empatiei şi am învăţat să dau timp lucrurilor cu adevărat importante, să nu mă rispiesc.

DAN LUNGU, conferenţiar dr. la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza“ din Iaşi, membru al Uniunii Scriitorilor din România

 

FUGI ÎN LUMEA TA

Sfaturile mamei din anii copilăriei mele, adunate, sună aşa: „Să ai curaj, să visezi şi să pleci! Lumea asta a fost prea mică pentru mine. Eu nu am avut curaj. Tu fă ce simţi că e mai bine pentru tine. Visează şi eu o să te sprijin cât o să pot. Am încredere în mintea ta, în sufletul tău, în instinctul tău, în destinul tău, pe care eu nu îl pot influenţa, dar îl pot sprijini. Fă ce simţi. Fugi în lumea pe care o simţi a ta“. Îi sunt recunoscătoare că m-a îndemnat să cred că pot face tot ce îmi doresc. Şi că lumea mea e cât de mare şi cât de colorată mi-am dorit.

MARIA OBRETIN, actriţă, membru fondator al teatrului Desant

 

NU RENUNŢA LA VISE

Cel mai bun sfat primit de la mama a fost acela de a nu renunţa la visele mele. Mi-a mai spus să am grijă în alegerea prietenilor şi să nu-i uit pe aceea care m-au ajutat dezinteresat, mai ales când nu câştigasem premii internaţionale. Tot drumul meu a fost parcurs de această scurtă „filozofie“.

IONUŢ BUDIŞTEANU, inventator român, câştigător al concursului Intel International Science and Engineering Fair

 

NU LUA CEVA CE NU ESTE AL TĂU

Pe când aveam cinci ani, mama m-a trimis să cumpăr pâine. Am cumpărat şi, când vânzătoarea era cu spatele, am furat o bomboană din vasul de sticlă de pe tejghea. M-am dus acasă şi m-am fălit în faţa mamei cu isprava mea. Fără a sta cu mine la prea multe discuţii, m-a trimis să duc bomboana înapoi. Mi-a spus să-i spun vânzătoarei ce am făcut şi să dau înapoi ce furasem.

Mi-a fost prea ruşine. Când vânzătoarea s-a întors cu spatele am pus bomboana la loc, pe şest. N-am mai pus mâna pe ceva ce nu este al meu în viaţa mea! Lecţia pare dură dar, fără ea, n-aş fi învăţat să port răspundera propriilor acţiuni.

DANA VOICU, actriţă

 

NU TE ÎNSOŢI CU OAMENI PROŞTI

Mama mi-a spus să nu mă însoţesc niciodată cu oameni mai proşti decât mine. Şi n-am făcut-o.

FLORIN NEGRUŢIU, editorialist şi redactor-şef la Gândul.info

 

ÎNVAŢĂ LIMBI STRĂINE

„Cu orice limbă nouă învăţată în copilărie eşti un nou om“, îmi spunea mama. Astfel, la grădiniţă am învăţat germana, iar în şcoală şi liceu, franceza şi engleza. În progresul şi fomarea mea ca medic a fost vital accesul la toată literatura ştiintifică de specialitate şi am fost uşor integrat în activităţile cotidiene din clinici celebre din străinătate, unde m-am perfecţionat. M-am format şi am crescut datorită grijii mamei mele, iar cariera a avut un câştig decisiv ca urmare a acestui sfat.

FLORIN MIHĂLŢAN, medic primar pneumologie, profesor universitar

 

SĂ NU TE ÎNTORCI DIN DRUM

Aveam vreo şapte ani. Mergeam să săpăm via, la opt kilometri distanţă. Într-un moment critic, speriat de furtuna năprasnică, i-am zis mamei: „Hai să ne întoarcem acasă! Venim mâine“. Răspunsul a şfichiuit aerul răcoros al dimineţii: «Să mergem înapoi? După tot ce-am pătimit, să mergem înapoi? Ţine minte cât oi trăi: niciodată să nu te întorci din drum! După furtună, va ieşi şi soarele“. Am mers şi am săpat via, iar spre seară ne-am întors acasă. Dar cuvintele acelea le aud clar şi azi. A fost cel mai preţios sfat pe care l-am primit vreodată.

GRIGORE CARTIANU, jurnalist şi scriitor

 

NU ÎNJURA DE MAMĂ

Deşi nu eram vreun certăreţ sau vreun obraznic, mama mi-a spus că, oricât de tare m-ar supăra cineva, să nu-l înjur de mamă. În primul rând, fiindcă un astfel de limbaj nu mi-ar face cinste şi, în al doilea rând, pentru că în niciun caz mamele nu sunt de vină pentru greşelile copiilor.

AURELIAN TEMIŞAN, cântăreţ şi om de televiziune

 

TRĂIEŞTE-ŢI VIAŢA

„Să nu faci copii. Trăieşte-ţi viaţa!“, mă sfătuia mama. N-am ascultat-o. Acum îmi creşte copiii, ca să pot eu să-mi trăiesc viaţa!

ANDREEA BIBIRI, actriţă

 

NU SUPĂRA PE NIMENI CU NECAZURILE TALE

„Florina, dacă eu trag aici să mor, dar altuia i-a dat laptele în foc, pentru el este o problemă laptele, nu că trag eu să mor. Să nu superi pe nimeni cu necazurile tale, căci fiecare le are pe ale lui“, îmi spunea mama. De la ea am învăţat să fiu serioasă, dar să râd. Am învăţat să mă bucur de viaţă, de cărţi, de oameni, de călătorii, dar să fiu corectă, de nădejde, să muncesc fără preget. Ce m-a învăţat mama mea? De fapt, totul.

FLORINA PÎNZARU, decan Facultatea de Management, SNSPA şi autoare a două cărţi

 

IGNORĂ RĂUTĂŢILE CELOR DIN JUR

Când eram mică, sufeream mult din cauza înălţimii şi a răutăţilor copiilor de la şcoală. Aşa că mama îmi spunea mereu să fiu mândră şi demnă şi să ignor răutăţile celor din jur.

VALERIA RĂCILĂ VAN GRONINGEN, canotoare laureată cu aur la Los Angeles 1984

 

ZÂMBEŞTE MEREU

Îmi amintesc că dădeam examen să intru la actorie. Maică-mea m-a văzut emoţionat şi mi-a spus: „Să intri zâmbind, da?“ Şi am intrat zâmbind, chiar dacă am părut un caraghios. De-atunci mă folosesc de zâmbet când am de convins pe cineva de ceva. Şi funcţionează! Azi dau şi eu acelaşi sfat elevilor mei, de la şcoala de muzică din Constanţa: „Pe scenă intraţi zâmbind, ca să daţi senzaţia de siguranţă, de încredere maximă, de pregătire, de relaxare“.

MIHAI TRĂISTARIU, artist şi cântăreţ

 

NU LUA MÂNCAREA DE LA GURA ALTORA

Ai mei erau amândoi şefi de alimentara pe vremea lui Ceauşescu, vremea copilăriei mele. Şi mama avea obsesia asta că eu am ce să mănânc şi alţi copii nu, că la noi în casă, de bine de rău, exista mâncare şi la alţi oameni poate nu. Aşa că unul din puţinele sfaturi pentru viaţă pe care mi le-a dat a fost: „Dacă eşti la cineva acasă şi vezi că oamenii vor să se aşeze la masă, pleci. Dacă te invită şi pe tine, zici că nu poţi să mai stai, că ai treabă“. Am aplicat, evident, acest sfat. Problema e ca mi s-a înşurubat aşa de tare în fiinţă această felie de educaţie gestionărească, încât şi azi mi se taie foamea oriunde e multă lume şi se dă de mâncare.

LIA BUGNAR, actriţă, scriitoare

 

PUTEM TRECE PESTE ORICE

Mama îmi spunea mereu să fiu independentă şi sigură pe mine. Şi, ori de câte ori întâmpinam un obstacol iar mie mi se părea că e sfârşitul lumii, îmi zicea: „Putem să trecem peste absolut orice, având alături oameni dragi, familie şi prieteni“. Şi îmi mai spunea ceva: „E un echilibru în viaţa asta. Suntem energii. Orice acţiune a noastră atrage acţiuni pe măsură“.

MIHAELA GLĂVAN, designer, proprietarul brandului Sepala

 

NU TE LĂSA PÂNĂ NU AJUNGI UNDE VREI

Mama mea mi-a dat două sfaturi importante. Primul: să mă împrietenesc cu oameni mai buni ca mine şi mai pregătiţi, ca să învăţ mereu de la ei. Şi doi: „Dacă te apuci de o meserie în viaţă, după terminarea şcolii, trebuie să o duci până la capăt. Să nu te laşi niciodată. Să te perfecţionezi mereu. Şi dacă nu iese şi nu merge, nu te laşi până nu ajungi unde vrei. Unde ţinteşti, ajungi cu răbdare şi determinare. E important şi să faci greşeli. Din greşeli înveţi să fii tot mai bun“.

JOSEPH HADAD, Chef, proprietarul restaurantului Joseph

 

ÎNCEARCĂ SĂ ÎNŢELEGI OAMENII

Sufletul meu tot şi mintea sunt pline de poveţele mamei. Îmi mângâi amintirile cu dragostea cu care o făcea mama când eram copil. Şi mă opresc la sfatul pe care mi l-a dat şi când aveam şapte ani, şi în adolescenţă, şi mai târziu. Îl ţin minte, pentru că mi-a folosit şi îmi foloseşte în meseria mea de jurnalist, dar şi pentru că l-am dus mai departe, repetându-l copiilor mei. „Când vrei să afli de ce un om a făcut ceva pe care tu-l consideri rău, încearcă să te pui în pielea acelui om şi în condiţiile lui. Poate vei descoperi că a greşit, dar măcar vei înţelege. Experienţele altora te vor feri de rele“.

SIMONA IONESCU, jurnalist de investigaţii, redactor şef al cotidianului Evenimentul Zilei

 

ALEGE O MESERIE DE VIITOR

Mama m-a pisat dintotdeauna să mă fac ori doctor, ori inginer, fiindcă dacă mă ţin de scris, de limbi străine şi ce-mi plăcea mie, n-o să fac mare scofală. Asta era prin anii ’80. Acum, la ce se-ntâmplă cu presa de la noi, încep să cred că avea dreptate.

IULIAN COMĂNESCU, analist media, CEO comanescu.ro

 

CUM ÎŢI AŞTERNI, AŞA DORMI

Mama nu ne-a crescut la fel pe toţi cei şase copii (doi băieţi şi patru fete). Eu fiind Prâslea, am beneficiat de toată experienţa de viaţă a părinţilor. Mi s-a acordat o libertate deplină. Târziu am realizat că încrederea obligă să răspunzi cu aceeaşi monedă, dar mi se părea foarte curios când vedeam că amicele mele erau pedepsite şi supravegheate. Sfatul de bază a fost „cum îţi aşterni, aşa dormi“. Am greşit de-a lungul anilor, ştiind însă că va trebui să repar totul singură. Şi aşa cred că am reuşit să devin mai „om“, având grijă, înainte de toate, ca greşind să nu-i afectez şi pe cei din jur.

TINA RIZEA, astrolog

 

PĂSTREAZĂ-TE DREPT

Sfatul mamei mele, Elena, a fost acesta: „Păstrează-te drept!“

MIRCEA CINTEZĂ, profesor universitar, şef şectie la Spitalul Universitar de Urgenţă

 

LENEŞUL MAI MULT ALEARGĂ

Eu sunt leneş. Şi mama îmi spunea proverbul cu „leneşul mai mult aleargă“ cam de trei ori pe săptămână. Toată viaţa m-am luptat să-l contrazic. Scopul leneşului e să NU alerge prin definiţie. Poate parcurge o distanţă mai mare, dar sigur se plimbă pe drum sau conduce sau deleagă pe altcineva să facă treaba, sau n-o face. Cred că proverbul ăsta a fost inventat de harnicii invidioşi pe relaxarea leneşilor. Şi se potriveşte doar leneşilor proşti. Un leneş inteligent găseşte întotdeauna soluţii.

ANDREI ARADITS, actor şi producător al emisiunii Singurcook

 

ŞI MÂINE E O ZI

Am noroc de o mamă extraordinară, pentru care mulţumesc mereu. Cel mai bun sfat pe care l-am primit de la ea? „Nu renunţa la visele tale, ai răbdare şi mâine e o zi!“ Sunt cuvinte preţioase, care m-au ajutat să mă ridic atunci când valurile vieţii erau prea mari. M-a lăsat să învăţ din propriile greşeli, m-a sfătuit mereu, însă niciodată nu şi-a impus dorinţa ei. Mă aduce cu picioarele pe pământ atunci când uit de mine şi îmi aduce aminte să fiu mai egoistă cu mine însămi.

KINGA VARGA, creatoare de modă, designer tricotaje

 

NU TE GRĂBI SĂ TRAGI CONCLUZII

Când mă entuziasmam peste măsură de felul de-a fi al cuiva sau, dimpotrivă, îl judecam, mama îmi spunea: „Nu te grăbi să tragi concluzii. Se întâmplă să mănânci un sac de sare cu un om şi, totuşi, să nu-l cunoşti cu adevărat“. De-a lungul vieţii, mi-am adus de multe ori aminte vorbele ei. Şi atunci când oameni pe care îi credeam minunaţi şi-au arătat partea mai puţin plăcută, şi când alţii, de la care nu aveam mari aşteptări, m-au uimit prin generozitate sau caracterul puternic. Mama avea mare dreptate: oamenii au capacitatea de a te surprinde mereu. Şi de a-ţi dărâma ca pe castelele din cărţi de joc judecăţile de valoare făcute fără chibzuială.

ANCA DAVID TITOROV, jurnalist, redactor-şef al revistei Reader’s Digest

 

FĂ UN LUCRU, DAR BINE

În copilărie am făcut pian si balet. Timp de nouă ani. E meritul mamei. Mă ducea şi mă aducea, cu o răbdare şi dedicaţie demne doar de o mamă. Îmi cosea ştrasurile şi zorzoanele, mă urmărea la serbări şi ore deschise.Însă, la un moment dat, la fel ca toţi copiii, te iei după colegi. Şi cum unii dintre ei făceau multe, şi şah şi scrimă şi karate şi cor şi multe altele, mi-am dorit şi eu. Ţin minte că mama mi-a zis: mai bine faci doar două, dar le faci bine. Nu am uitat, de-a lungul anilor, sfatul ei. Acela de a te dedica unui lucru până la capăt şi de a-l face temeinic.

IOANA FLORA, actriţă

 

NU TE IROSI

Aparent am avut permanent valori diferite faţă de cele ale părinţilor mei. Am fost pe rând adolescent rebel, matematician în lumea lui, activist, când ei mă doreau „cum se cade, conformist şi atent cu partea materială“. Nu-mi amintesc de sfaturi, ci doar de reproşuri calde că mă irosesc. Dar lumea ideală în care mă proiectez e lumea ideală în care se proiectează ei. E motivul pentru care am ales să trăiesc aici şi nu la Adelaide sau cine ştie unde. De fapt, părinţii mei nu mi-au dat un sfat, mi-au dat o lume.

NICUŞOR DAN, preşedinte al Asociaţiei Salvaţi Bucureştiul

 

CE ALEGI SĂ FACI, FĂ CU PASIUNE

Mama mi-a spus întotdeauna că nu contează ce alegi să faci în viaţă, atâta timp cât faci cu plăcere şi pui pasiune. Am ţinut cont de sfatul ei, mi-am urmat inima şi am ajuns să fac ceea ce-mi place cel mai mult, să gătesc. Dar, ca în orice alt domeniu, nu este uşor să fii bun. Trebuie să fii capabil şi dispus să faci multe sacrificii pentru a răzbi în bucătărie.

FLORIN SCRIPCĂ, Executive Chef, Flavours Food Design

Vote it up
255
Ți-a plăcut acest articol?Voteaza