Cea mai veche fosilă umană

Descoperirea schimbă imaginea pe care o avem despre evoluție
 

O fosilă de 8 cm lungime descoperită acum doi ani în Etiopia s-a dovedit a fi extraordinar de interesantă fiindcă reprezintă cea mai veche dovadă a existenței unui hominid. Descoperirea anunțată miercuri schimbă "calendarul" evoluției speciei umane și mai ales tranziția de la australopitec, la omul modern. Fosila constă într-o mandibulă cu cinci dinți ce datează de acum 2,8 milioane de ani, cu jumătate de milion de ani mai mult decât cea mai veche fosilă de hominid găsită până acum.

Descoperirea a fost publicată în revista Science, care menționează că specimenul descoperit combină trăsături primitive de la australopiteci și morofologii întâlnite în hominizii ulteriori, mult mai moderni. Descoperirea din regiunea etiopiană Afar are implicații pentru "calendarul" evoluției genului Homo. Fosila a fost analizată cu cele mai noi tehnologii și concluzia este că are mult mai multe trăsături apropiate de omul modern, în comparație cu fosile mai vechi de 3 milioane de ani.

Fosilele de hominizi mai vechi de două milioane de ani sunt extrem de rare. Atât de rare încât, cum spunea un cercetător citat de BBC, “ar încăpea într-o cutie de pantofi și tot ar mai rămâne loc”. Regiunea aridă Afar, din Etiopia, a scos la iveală mai multe fosile de hominizi, însă cea descoperită în ianuarie 2013 pare a fi cea mai veche.

Mandibula a fost descoperită la Ledi-Geraru, în Etiopia, de o echipă internațională de cercetători condusă de Kaye Reed (Universitatea din Arizona) și Brian Villmoare (Universitatea din Nevada).

De câteva zeci de ani cercetătorii speră să găsească indicii despre originile genului Homo, însă până acum nu au fost descoperite fosile din intervalul cuprins între acum trei milioane și acum 2,5 milioane de ani.

Fosila descoperită poate "umple" un gol informațional despre evoluția speciei într-un interval uriaș de la celebra fosilă de australopitec Lucy care datează de acum 3,2 milioane de ani și o altă fosilă ce datează de acum 2,3 milioane de ani.

Cercetătorii au subliniat că, plecând doar de la o mandibula, nu sunt în măsură să spună că vorbim de o nouă specie de hominid din care ar fi evoluat homo sapiens.

Diverse teorii au stat la baza unor scenarii gândite să explice evoluția de la maimuța care trăia în copac, la hominidul care se deplasa în două picioare. Evoluția s-a petrecut în decursul a jumătate de milion de ani și se speculează că a fost indusă de o schimbare climatică ce a dus la dispariția vegetației, hominizii fiind nevoiți să se adapteze noului mediu.

Sursa: HotNews.ro

 

Vote it up
429
Ți-a plăcut acest articol?Voteaza