Cea mai buna apa pentru cei mici

Bebelusilor le trebuie de trei ori mai multa apa decat adultii, raportat la greutatea lor
 

<p>

Apa reprezinta cca. 75% din masa corporala a unui sugar, 60% din cea a unui adult si 50% la persoanele in varsta.

Datorita faptului ca suprafata cutanata raportata la greutate este de 2 ori mai mare la un sugar fata de un adult, acesta pierde mai multa apa prin transpiratie. La aceasta se adauga atat pierderea de apa prin plans, scaune, cat si prin faptul ca rinichii nu sunt inca adaptati sa regleze volumul de urina. Din aceasta cauza, sugarii au nevoie de 3 ori mai multa apa decat adultii, raportat la greutatea lor. Necesarul zilnic este de cca. 120 ml/kg corp.

Reinnoirea apei in corpul uman se face intr-un ritm de 15% pe zi, la sugari si de 3-5% pe zi, la adulti. Cu alte cuvinte, un nou nascut isi inlocuieste intr-o saptamana intreaga apa din corp, respectiv 75% din greutatea sa.

Din Ghidul Apelor Minerale Naturale, realizat de dr. ing. Adrian Feru si editat de APEMIN, Patronatul Apelor Minerale din Romania, cei pe care ii preocupa alimentatia bebelusului vor afla informatii foarte utile in legatura cu apa potrivita pentru cei mici.

Dupa cum se stie, cea mai buna sursa de alimentare a sugarilor o reprezinta laptele matern. Apa se utilizeaza la prepararea laptelui praf, a supelor sau ca atare, pentru suplimentarea aportului de lichide, mai ales la temperaturi ambientale ridicate. Pentru ca laptele matern si laptele praf contin cantitatea necesara de minerale si saruri pentru dezvoltarea sugarului, apei ii revine doar functia de rehidratare a organismului. Principala ei calitate trebuie sa fie puritatea, atat microbiologica, cat si chimica.

In acest sens, apele minerale naturale plate (necarbogazoase) cu mineralizatie scazuta (oligominerale) reprezinta alegerea optima. Unele dintre aceste ape minerale naturale sunt atestate clinic de catre Societatea Romana de Pediatrie sau alte institute de profil și poarta pe eticheta mentiunea ”recomandata pentru prepararea hranei sugarilor”.

In ultima vreme, se vorbește mult despre continutul in azotati din apele destinate alimentatiei bebelușilor. Organizatia Mondiala a Sanatatii mentioneaza in ultima editie din 2011 a ”Ghidului privind calitatea apei destinate consumului uman”, ca studiile intreprinse la scara globala, au evidentiat faptul ca orice apa cu un continut de azotati mai mic de 50 mg/l poate fi utilizata pentru alimentatia sugarilor.

Pe de alta parte, in dorinta de a asigura o protectie suplimentara, unele autoritati de specialitate din tari precum Germania sau Italia, recomanda pentru acest tip de apa minerala naturala o concentratie in nitrati (azotati) mai mica de 10 mg/l.
In concluzie, pentru prepararea hranei sugarilor, cele mai recomandate ape sunt apele minerale naturale plate cu:
• mineralizatie sub 500 de mg/l
• continut de fluor mai mic de 1,5 mg/l
• continut de azotat sub 10 mg/l
</p>

Vote it up
173
Ți-a plăcut acest articol?Voteaza