Ce sunt algele?

Algele sunt organisme acvatice care-si genereaza propria hrana prin fotosinteza. Algele pot fi unicelulare sau multicelulare.Foto: Reader’s Digest – Cartea “Cheia Cunoasterii - Natura”
 

<p>Toate algele intra intr-unul din trei grupuri distincte: algele brune, algele rosii si algele verzi. Desi membrii lor par similari, se crede ca aceste grupuri au aparut separat in istoria Pamantului.

Alge unicelulare

Algele unicelulare se afla la baza intregului lant trofic marin. Aceste organisme minuscule, unele avand lungimea de doar 40 milionimi de metru, alcatuiesc fitoplanctonul care umple nivelurile superioare ale marii. Marite, multe dintre ele sunt deosebit de frumoase si exista intr-o varietate imensa de forme in general simetrice.

Majoritatea membrelor fitoplanctonului marin sunt cromistele, adica algele brune. Intre ele sunt incluse organisme care se pot deplasa independent in mod similar cu flagelatele si diatomii, care plutesc liber. Majoritatea algelor verzi unicelulare traiesc in habitate cu apa dulce. Unele specii exista si in sol.

Codul culorilor

Pana nu demult, algele erau clasificate ca plante. Insa analiza genetica a aratat ca plantele si algele sunt doar rude indepartate. Algele sunt clasificate acum ca protiste, pana la crearea unui nou regn sau a mai multora.

Toate algele intra intr-unul din trei grupuri practic neinrudite. Fiecare dintre aceste grupuri foloseste alti pigmenti pentru fotosinteza, asa ca membrele lor pot fi usor recunoscute dupa culoare.

- Rodofitele folosesc pigmentul rosu ficoeritrina si sunt denumite popular alge rosii.
- Cromistele sau algele brune folosesc ca pigmenti clorofila c si fucoxantina.
- Algele verzi, al treilea grup, folosesc clorofila a si b.

Gene verzi

Dintre toate algele, cele verzi au cele mai multe gene in comun cu plantele. Algele verzi si plantele folosesc pentru fotosinteza aceleasi forme de clorofila. Majoritatea savantilor sunt de acord ca plantele au evoluat din alge verzi. Se considera ca diferentele genetice dintre cele doua se datoreaza in principal schimbarilor survenite cand plantele s-au adaptat la viata pe uscat.

Mai in adanc

Algele rosii se gasesc in general la adancimi mult mai mari decat cele verzi sau brune, pentru ca pigmentul pe care-l folosesc pentru fotosinteza, ficoeritrina, absoarbe lumina albastra, care patrunde in apa mult mai departe decat lumina cu lungimi de unda mai mari. Avand prea putini concurenti, algele rosii domina habitatele marine la adancimi de peste 30 m. Unele traiesc mult mai in adanc: un specimen de alga rosie formatoare de recife a fost descoperit recent la 268 metri.

Ciudat, dar minunat

Coralii nu sunt singurele organisme care construiesc recife: si algele o fac. Unele alge rosii secreta carbonat de calciu in jurul lor, precum coralii, creand structuri destul de mari pentru a forma obstacole pentru navigatie.</p>

Vote it up
828
Ai votat deja!Voteaza