Ce tip de lentila aveti nevoie

Inainte de a va gandi sa alegeti rame si pelicule pentru lentile, trebuie sa stiti ce fel de ochelari aveti nevoie
 

• Ochelarii unifocali. Sunt tipul cel mai simplu: corectea­­za miopia sau hipermetropia cu o singura reteta. Lentilele fabricate ale ochelarilor (si cele de contact) functioneaza identic cu cristalinul ochiului: refracta razele de lumina.

Daca aveti hipermetropie, lentila convexa – mai groasa in mijloc decat la periferie, asemeni cristalinului ochiului – spo­­reste puterea de focalizare a ochiului pentru a trage punctul focal pe retina, astfel incat imaginile sa fie din nou clare. Daca aveti miopie, lentilele vor fi concave – mai sub­­tiri in mijloc decat la periferie. Astfel, lumina e refrac­­ta­­ta spre exterior, compensand excesul de refractie deter­­mi­­nat de ochii dvs. si impingand punctul focal spre retina, astfel incat obiectele indepartate sa redevina focalizate.

• Ochelari de lectura. Daca aveti prezbitism, o pereche de ochelari strict pentru lectura poate fi solutia. Chiar daca aveti nevoie si de o reteta pentru vederea la distanta mare, puteti avea o alta pereche de ochelari pe care sa-i purtati cand lucrati la distanta mica. Daca in mod obisnuit pur­­tati lentile de contact pen­­tru distanta, opticianul va poate prescrie ochelari de lectura care sa poata fi purtati simultan cu lenti­­le­­le. Puteti cumpara oche­­lari de lectura simpli, cu lentile care maresc, fara reteta. Totusi, prezbitismul tinde sa se agraveze in timp, asa ca ati putea avea nevoie, cu varsta, de ochelari tot mai pu­­ternici.

• Ochelari bifocali. Ochelarii bifocali permit combinarea a doua retete intr-o singura lentila, pentru persoanele care necesita o corectie pentru uzul regulat si alta pentru lucrul la distanta mica. Partea superioara a lentilei corecteaza vederea la distanta, iar cea inferioara, vederea de aproa­­pe, cu o linie de demarcatie clara intre jumatati. Exista si ochelari trifocali, care au trei portiuni, pentru vederea la distanta, intermediara si de aproape. Totusi, ochelarii bifocali si trifocali nu se potrivesc tuturor si trecerea rapida de la o corectie la alta poate fi suparatoare, astfel ca acum se prescriu mai des ochelarii multifocali.

• Ochelari multifocali. Functioneaza similar cu cei bifocali, pentru persoanele care necesita mai mult de o corectie, dar, asa cum sugereaza denumirea, folosesc o corectie treptata, puterea lentilei trecand usor de la o prescriptie la cealalta fara demarcatie vizibila. Permit vederea clara la orice distanta, desi obisnuirea cu ei poate cere timp.

Vote it up
434
Ți-a plăcut acest articol?Voteaza