Ce spune parul despre sanatatea ta?

Felul in care arata podoaba capilara poate oferi indicii despre afectiuni ale organelor interne
 
<p>Felul in care arata podoaba capilara poate oferi indicii despre afectiuni ale organelor interne
"O multime de probleme interne se reflecta in sanatatea parului. Acesta raspunde la stres, atat la cel fizic, provocat de o boala, cat si la cel psihologic", sustine medicul dermatolog Victoria Barbosa, care conduce Millennium Park Dermatology, din Chicago.
Pornind de la afirmatiile specialistului, site-ul caring.com a facut o lista a schimbarilor in aspectul si structura parului care ar trebui sa va dea de gandit.
Parul uscat, subtire si moale poate fi un rezultat al vopselelor prea agresive, al placilor de par prea incinse sau al apei cu prea mult clor in compozitie. Insa cauzele ar putea fi si altele, sustin specialistii. Parul subtire este uneori o consecinta a unei activitati reduse a tiroidei, numita hipotiroidie. Alte semne ale acestei afectiuni sunt oboseala, luarea in greutate, incetinirea ritmului cardiac sau senzatia continua de frig, avertizeaza dermatologul californian Raphael Darvish. In unele cazuri chiar si sprancenele devin mai subtiri sau cad.


Rarirea parului are drept cauza frecventa stresul puternic, generat de situatii precum divortul sau pierderea locului de munca. O alta ar putea fi febra, provocata de gripa sau de o infectie. Si diabetul duce la rarirea parului, considera medicii.


Caderea severa a parului, pe suprafete mari, este provocata, cel mai adesea, de prezenta in exces a testosteronului, atat in organismul barbatilor, cat si in cel al femeilor. "Testosteronul in exces la radacina firului de par determina o cadere mult mai rapida a parului si, in cazul barbatilor, nu putem lupta cu medicamente impotriva hormonului masculin", spune prof dr. Anca Zbranca.


Cojile de pe scalp sunt deseori confundate cu matreata, dar pot fi un semn al unei afectiuni grave, psoriazisul. In cazul acestei boli, cojile sunt insa mai mari si mai evidente, iar medicii recomanda sa nu incercati sa le eliminati pieptanandu-va parul prea des si prea agresiv, acest lucru ducand la agravarea acestei afectiuni. Psoriazisul afecteaza pana la 3% din populatia lumii.


Parul uscat care se rupe usor este cel mai adesea rezultatul vopsirii, decolorarii sau coafarii la temperaturi inalte. Uneori insa acesta poate semnala prezenta sindromului Cushing, o boala rara, care apare cand organismul este expus la o cantitate prea mare a hormonului stresului, denumit cortizol.</p>
Vote it up
581
Ți-a plăcut acest articol?Voteaza