Ce spun mâinile despre starea ta de sănătate?

Recomandările medicului
 

Lungimea degetelor: Risc de artrită

Femeile care au inelarul mai lung decât arătătorul, o trăsătură predominant masculină, au un risc dublu de a face osteoartrită la genunchi, conform unui studiu care avea ca obiect artrita şi reumatismul. Un factor determinant poate fi nivelul scăzut de estrogen. Aceeaşi trăsătură este asociată cu aptitudini atletice mai pronunţate şi cu agresivitate verbală crescută în cazul ambelor sexe. La bărbaţi, un deget inelar semnificativ mai lung indică o predilecţie spre un număr mai mare de copii şi relaţii mai bune cu femeile – dar şi un risc mai ridicat de cancer la prostată.

 

Tremurul mâinilor: boala Parkinson

Tremurul mâinilor ar putea fi consecinţa unor lucruri simple, cum ar fi excesul de cofeină sau efectul secundar al anumitor tratamente, ca de exemplu medicamentele pentru astm şi cele antidepresive. Dar e o idee bună să te duci la medic, dacă problema recidivează. Tremurul unei singure mâini poate fi un simptom incipient al bolii Parkinson, sau poate fi un indiciu al tremurului esenţial, o tulburare care provoacă tremurat necontrolat.

 

Culoarea unghiilor: boli ale rinichilor

Când cercetătorii indieni au examinat o sută de pacienţi cu boli cronice ale rinichilor, au descoperit că 36% dintre aceştia aveau unghiile colorate pe jumătate (partea de jos a unghiei era albă şi cea de sus era maronie). Acest aspect al unghiilor poate fi provocat de o concentraţie ridicată a anumitor hormoni şi de anemie cronică, două simptome ale bolilor renale cronice.

 

Forţa strângerii de mână: starea de sănătate a inimii

O strângere de mână slabă prezice un risc mai ridicat pentru un atac de cord sau atac cerebral şi şanse mai scăzute de supravieţuire, conform unui nou studiu apărut în jurnalul medical The Lancet, efectuat asupra a 140.000 de persoane din 17 ţări. Forţa strângerii de mână a oferit predicţii mai corecte ale morţii decât presiunea sângelui. Cercetătorii spun că forţa strângerii de mână e un indicator al forţei musculare în ansamblu şi al nivelului de antrenament fizic, şi recomandă antrenament de forţă pentru întregul corp şi exerciţii aerobice pentru reducerea riscului bolilor de inimă.

 

Palme transpirate: Hiperhidroză

Mâinile excesiv de umede pot fi un simptom al menopauzei sau al unei boli tiroidiene, precum şi al hiperhidrozei, în cadrul căreia glandele sudoripare secretă mult mai multă transpiraţie decât e necesar. Majoritatea oamenilor care au această afecţiune transpiră doar cu o parte sau două ale corpului, cum ar fi axilele, palmele şi picioarele.

 

Amprentele: Hipertensiune arterială

Când cercetătorii au examinat 139 de amprente, au descoperit că oamenii care au un model de spirală pe un deget sau mai multe prezentau un risc mai mare de hipertensiune arterială decât cei cu modele de arcadă sau buclă. Cu cât un participant la studiu avea mai multe degete cu spirale, cu atât avea tensiunea arterială mai ridicată.

Vote it up
134
Ți-a plăcut acest articol?Voteaza