Ce se intampla cand stam la soare

Se incearca gasirea unei solutii prin care razele UV sa nu provoace cancer de piele
 
<p>
Mecanismul biologic al arsurilor solare – raspunsul imun protector, dureros si de culoare rosie la radiatiile ultraviolete (UV) – este o consecinta a daunelor ARN-ului (acidul ribonucleic) celulelor pielii, conform cercetatorilor de la Universitatea din California, San Diego. Constatarile lor deschid calea de a bloca, probabil, in cele din urma procesul inflamator, spun oamenii de stiinta, si au implicatii pentru o serie de boli si tratamente. 

“De exemplu, boli precum psoriazisul sunt tratate cu lumina UV, dar un efect secundar este faptul ca acest tratament creste riscul de cancer de piele”, a declarat cercetatorul principal Richard L. Gallo, conform Science Daily. “ Descoperirea noastra sugereaza o modalitate de a obtine efectele benefice ale terapiei UV, fara a expune de fapt pacientii nostri la lumina UV.

Folosind celule umane de piele si celule de la soareci, cercetatorii au descoperit ca radiatiile UVB fractureaza elemente de ARN necodant – un tip special de ARN-ului din interiorul celulelor care nu se transcrie in proteine. Celulele iradiate elibereaza acest ARN modificat, provocand celulele sanatoase vecine sa inceapa un proces care duce la un raspuns inflamator destinat eliminarii celulelor afectate de soare.

“Raspunsul inflamator este important pentru inceperea procesului de vindecare dupa moartea celulelor”, a spus Gallo. “Noi credem, de asemenea, ca procesul inflamator poate curata celule cu daune genetice inainte ca acestea sa devina canceroase. Desigur, acest proces este imperfect si odata cu expunerea mai indelungata la UV exista mai multe sanse de a deveni celule canceroase.”
Gallo a declarat ca inca nu se stie cum afecteaza genul, pigmentarea pielii si genetica individuala  mecanismul arsurilor solare. “Genetica este strans legata de capacitatea organismului de a se apara impotriva daunelor provocate de UV si a dezvoltarii cancerului de piele”, a spus el. “Stim din modelele  genetice ale soarecilor care gene specifice schimba modul in care soarecii au arsuri solare. Oamenii au gene similare, dar nu se stie daca au mutatii in aceste gene care afecteaza raspunsul lor la soare.”
</p>
Vote it up
148
Ți-a plăcut acest articol?Voteaza