Ce se intampla cand nu putem dormi

Tot mai multi oameni sufera de o problema numita „oboseala permanenta“ 
 

Specialistii vorbesc adesea despre somnul de calitate proasta, caracterizat prin perturbarea etapelor de somn profund, fara insa ca persoana sa se trezeasca pe deplin. Pe langa oboseala si dificultati de concentrare, acest lucru duce la probleme legate de controlul apetitului si metabolismul glucozei. Acestea, la randul lor, au drept rezultat unele afectiuni: obezitate, hipertensiune arteriala, diabet si chiar cresterea riscului aparitiei unui atac de cord sau accident vascular cerebral. De asemenea, persoanele obeze au un risc mai ridicat de a suferi de apnee obstructiva in timpul somnului, o afectiune ce se manifesta prin incapacitatea de a respira corespunzator in timpul noptii si care, la randul ei, afecteaza calitatea somnului, dand nastere unui cerc vicios.

Persoanele care dorm prost in mod regulat sunt mai predispuse la dureri si la probleme de memorie, conform Future Foundation din Marea Britanie, o institutie care analizeaza si prezice tendintele sociale si ale consumatorilor. Iar 49% dintre persoane afirma ca dupa sau in timpul unei perioade de insomnie se simt deprimate sau nefericite.

De asemenea, tot mai multi oameni sufera de o problema numita „oboseala permanenta“ sau „oboseala cronica“. Nu este un diagnostic, ci un simptom si se caracterizeaza prin oboseala inexplicabila si senzatia de a nu fi capabili sa facem fata treburilor zilnice, timp de cel putin o luna. Intre barbati si femei exista diferente in ceea ce priveste somnul. In general, femeile sufera de insomnie mai des decat barbatii.

Vote it up
16
Ți-a plăcut acest articol?Voteaza