Ce sa mananci ca sa-ti pastrezi tineretea

Supraconsumul caloric, mai ales cel de calorii de slaba calitate, creşte productia radicalilor liberi in organism
 
<p>Dintotdeauna omul a fost preocupat de problema imbatranirii şi longevitatii, cautand elixiruri miraculoase al tineretii fara batranete. Prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetari Alimentare şi autorul cartii "Si noi ce mai mancam... ca sa slabim", sustine ca o dieta echilibrata din punct de vedere nutritional poate avea asupra organismului un efect antiimbatranire. 
"Supraconsumul caloric, mai ales cel de calorii de slaba calitate, des intalnit in preparatele de tip fast-food, creşte productia radicalilor liberi in organism”.
Aceştia sunt extrem de nocivi pentru corpul uman, deoarece distrug enzimele metabolice, hormonii, materialul genetic, omoara celulele şi grabesc aparitia bolilor civilizatiei moderne, precum sindromul metabolic, hipertensiunea arteriala, maladii cardiovasculare, diabet de tip 2 şi cancere. Toate acestea grabesc imbatranirea şi scurtarea vietii", explica medicul nutritionist.
Varza, cartofii dulci şi mazarea previn imbatranirea precoce
O alimentatie care ajuta la intarzierea procesului de imbatranire trebuie sa fie echilibrata şi diversificata, precizeaza prof. dr. Mencinicopschi.
Astfel, 50-60 la suta din dieta trebuie sa fie constituita zilnic din legume şi fructe proaspete, pentru ca organismul sa beneficieze de antioxidantii din aceste alimente. "Fructele şi legumele intens colorate, din flora salbatica sau din agricultura biologica sunt de preferat, deoarece nu contin ingraşaminte chimice", spune specialistul.
Varza, salata, cartofii dulci, fasolea, mazarea sunt legumele care au cel mai puternic efect antiaging, datorita continutului lor de fibre şi substante biologice active. 
Proteinele de origine animala trebuie sa fie prezente in proportie de aproximativ 10 la suta din caloriile zilnice. Somonul, tonul, heringul, sardinele, macroul, codul, pastravul, crapul şi carasul reprezinta cea mai buna sursa de proteine animale. Peştele este ar trebui consumat de doua-trei ori pe saptamana, recomanda medicul Mencinicopschi. In restul zilelor saptamanii este indicat sa mancam carnea alba de pasare, de preferat fara piele. Proteinele de origine animala sunt necesare pentru mentinerea sanatatii şi prevenirea imbatranirii precoce. Fasolea, soia, mazarea, lintea şi hrişca sunt surse bogate de proteine de origine vegetala.
Specialistul in nutritie precizeaza ca reducerea glucidelor rafinate, precum zaharul, siropul de glucoza, din dieta zilnica duce la prelungirea vietii. "Acestea pot fi inlocuite de glucidele complexe, care se gasesc in cereale, faina integrala, care au o incarcatura glicemica mica", adauga prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi.
Grasimile nu trebuie eliminate din alimentatie. Medicul spune ca ponderea zilnica necesara este de 20 la suta. "Evitati insa consumul de grasimi artificiale care se ascund de regula in margarina, excesul de grasimi animale saturate, grasimi rancede şi pe cele din prajeli", indica nutritionistul.
Potrivit specialistului, peştele gras oceanic, datorita continutului bogat in acizi graşi Omega 3 şi 6, uleiul de masline, in şi canepa sunt surse de grasimi benefice pentru organism.</p>
Vote it up
228
Ți-a plăcut acest articol?Voteaza