Ce puteti face pentru a evita un accident vascular cerebral

Lucrurile cele mai marunte pot declansa un accident vascular cerebral periculos, care blocheaza fluxul de sange si de oxigen
 

Un cheag de sange minuscul. Ruptura unui vas sanguin de grosimea unui fir de par. Lucrurile cele mai marunte pot declansa un accident vascular cerebral periculos, care blocheaza fluxul de sange si de oxigen, distrugand celule pretioase. Accidentele vasculare cerebrale ucid anual cel putin cinci milioane de oameni din lumea intreaga, iar milioane de alte persoane raman cu infirmitati in urma lor.

Strategii preventive esentiale

Reduceti tensiunea arteriala. La o tensiune arteriala peste 120/80, riscul producerii unui AVC este mult mai ridicat decat in cazul unei tensiuni mai mici. Vestea buna: scaderea tensiunii arteriale cu doar 5 puncte reduce riscul unui AVC cu 42%.

Reduceti nivelul colesterolului „rau“. Un exces de colesterol „rau“ LDL in fluxul sanguin declansea-za acumularea de placa in peretii arterelor, inclusiv cei ai arterelor carotide care alimenteaza creierul. Reducerea nivelului LDL printr-o alimentatie saraca in grasimi si prin administrarea unei statine limiteaza extinderea acestei placi periculoase si protejeaza creierul. Cea mai buna strategie anti-LDL? Adoptati o dieta saraca in grasimi saturate si bogata in fructe, legume, cereale integrale si produse lactate degresate.

Renuntati la fumat. Doar 10 tigari pe zi maresc cu 90% riscul producerii unui AVC – chiar daca aveti valori normale ale colesterolului si tensiunii arteriale. Renuntand la fumat, riscul unui AVC incepe sa scada imediat. Dupa cinci ani, riscul va fi egal cu cel al unei persoane care n-a fumat niciodata.

Tratati tulburarile ritmului cardiac. Fibrilatia atriala – care apare atunci cand camerele superioare ale inimii tremura in loc sa bata puternic si constant – mareste de patru ori riscul unui AVC. Ele afecteaza una din 25 de persoane cu varsta peste 65 de ani si una din 10 persoane de peste 80 de ani. Fibrilatia atriala determina sangele sa „balteasca“ in inima si sa formeze cheaguri. Ulterior, o bataie de inima puternica poate trimite un cheag catre creier, unde acesta produce un AVC.

Luati zilnic o doza mica de aspirina. Daca ati avut deja un AVC sau sunteti o femeie cu un risc ridicat de AVC, administrarea zilnica a unei tablete de aspirina de 81 mg va poate proteja creierul.

Vote it up
24
Ți-a plăcut acest articol?Voteaza