Ce merită să faci în dormitor

7 lucruri pe care le poți face în dormitor pentru o viață mai bună. Numai unul este legat de sex
 

Știm deja că sunt unele lucruri pe care n-ar trebui să le faci în intimitatea propriului dormitor – de pildă, nu e cazul să înfuleci la repezeală semipreparate reci în locul unei cine adevărate, nici să transformi camera într-un birou plin de computere şi telefoane mobile, care sună des, sau să te uiţi la un film de groază înaintea unui dulce vis dintr-o noapte de vară.

Dar ştiai că dormitorul tău poate deveni nu doar un rai al intimităţii şi relaxării, ci şi locul care te poate ajuta să ai o viaţă lungă şi frumoasă? E adevărat! Citeşte mai departe şi vei afla cum.

1 Ia micul dejun la pat

Începe-ţi ziua sorbindu-ţi cafeaua sau ceaiul şi ronţăindu-ţi pâinea prăjită în pat. Contrar a ceea ce suntem deseori înclinaţi să facem, nu te grăbi să cobori din pat. Studiile arată că riscul de a suferi un infarct este mai mare în timpul primelor ore ale dimineţii. Deşi legătura dintre stres şi afecţiunile cardiace nu este foarte clară, un început de zi calm nu doar că îţi protejează sănătatea în general, dar îţi oferă şi linişte sufletească.

2 Întinde-te când te trezeşti

Oricât de odihnitoare ţi-ar fi fost noaptea, te vei trezi cu nişte muşchi anchilozaţi. Cercetătorii de la Clinica Mayo spun că obiceiul de a te întinde dimineaţa este un instinct natural, care are beneficii enorme pentru sănătate. O şedinţă de stretching de cinci minute, începând cu gâtul, continuând cu umerii şi braţele, apoi cu şalele şi gambele, îmbunătăţeşte circulaţia şi creşte sănătatea şi flexibilitatea încheieturilor. Te vei simţi minunat, iar muşchii încălziţi şi puternici te vor purta în siguranţă printre obstacolele zilei. Când eşti suplu şi elastic, e mai puţin probabil să te răneşti deplasându-te de colo-colo.

3 Priveşte-te într-o oglindă în care îţi poţi vedea întregul trup

De obicei avem tendinţa de a evita să ne privim dezbrăcaţi, indiferent cât de supli am fi. Din această cauză putem trece cu vederea anuschimbările critice, spune Ann Wertz Garvin, expertă în fiziologia sportului la Universitatea Wisconsin-Whitewater. „Uitându-te cum arăţi dezbrăcat, te familiarizezi cu felul în care arăţi în mod normal. Şi poţi observa lucruri, precum umflături, pete sau inflamaţii care, dacă nu dispar, pot semnala o afecţiune gravă“, spune ea. „Nu te alarma însă prea tare din cauza oricărui lucru neobişnuit“, adaugă expertul. Cere sfatul unui medic dacă ceva chiar te îngrijorează.

4 Bucură-te de sex

Un studiu efectuat asupra a 918 bărbaţi de vârstă mijlocie pe perioada a zece ani a arătat că, la bărbaţii care au făcut sex săptămânal, s-a înregistrat o rată a deceselor mai mică decât în cazul celor care nu au avut orgasm atât de frecvent.

În timpul actului sexual, corpul eliberează endorfine, „hormonii fericirii“, în timp ce hormonii de stres scad. Muşchii devin mai puternici, respiraţia profundă şi ritmul cardiac cresc, iar durerea cronică se atenuează. Şi un alt beneficiu pentru toată lumea: oamenii tind să adoarmă după orgasm şi ard calorii de fiecare dată când fac sex.

5 Oferă-ţi un moment de împăcare

Rezervă-ţi un moment, în intimitatea dormitorului, chiar înainte de culcare, pentru a te ruga sau a medita, şi ai încredere că recunoştinţa îţi sporeşte sănătatea mentală şi întăreşte sistemul imunitar. În cartea sa Thanks! How the New Science of Gratitude Can Make You Happier (în traducere: Mulţumesc! Cum noua ştiinţă a mulţumirii te poate face mai fericit), Robert A. Emmons subliniază faptul că oamenii care mul-ţumesc universului, lui Dumnezeu, familiilor, şi altor persoane sunt mai puţin predispuşi la anxietate, depresie, dureri de cap sau musculare şi la alte manifestări ale stresului. „Ultimul lucru la care te gândeşti înainte de a adormi este important. Fă astfel încât acel gând să conteze“, spune el.

6 Dormi fără pijamale

În ciuda dorinţei oamenilor de a se ghemui sub pături, tendinţa naturală a corpului este de a se răci în timpul somnului. Pijamalele prea groase pot împiedica asta, ca să nu mai pomenim că ne pot trezi dacă se mototolesc sub noi.

Lisa Shives, medic şi membru al consiliului de administraţie al Funda-ţiei pentru Somn din SUA, spune că a dormi dezbrăcat este un lux sănătos pentru persoanele care-şi petrec noaptea singure. Pentru cei care dorm complet dezbrăcaţi şi au colegi de apartament sau copii mici, o încuietoare la uşa dormitorului reprezintă o soluţie simplă.

7 Dormi profund

Un somn adânc reduce nivelul hormonului de stres cortizol, care reglează metabolismul zaharurilor, proteinelor, grăsimilor, mineralelor şi apei în organism. Dacă nu dormi bine, îţi poate creşte metabolismul, te vei simţi flămând şi nemulţumit şi vei fi susceptibil să înfuleci alimente de tipul celor care se transformă în grăsimi ce se depun în jurul taliei.

Somnul insuficient îţi încetineşte mintea până la un nivel periculos. Michael Breus, psiholog clinician american, avertizează să nu ne lăudăm că rezistăm cu puţin somn.

O noapte pierdută sau o săptămână în care am dormit doar câteva ore ne afectează viteza de reacţie la fel de mult ca alcoolul.

Sursa: AARP Magazine, www.aarp.org

Vote it up
236
Ți-a plăcut acest articol?Voteaza