Ce inseamna „prea zgomotos“?

Calitatea auzului dvs. e redusa in orele de dupa expunerea la zgomot puternic
 

Sensibilitatea la zgomot variaza de la om la om – asadar, cum puteti sa va dati seama daca aveti probleme? Auzul v-ar putea fi vatamat in caz ca:

• Auziti un zgomot care va face sa va doara urechile.
• Folositi unelte electrice puternice timp de peste 30 de minute pe zi.
• Sunteti expus la zgomote de impact regulate, ca acelea de ciocan obisnuit sau pneumatic.
• Zgomotul continuu – daca, de pilda, va aflati intr-un loc public aglomerat, lucrati intr-un mediu ce include masinarii galagioase ori locuiti in apropierea unei sosele foarte circulate – e intruziv in cea mai mare parte a zilei.
• Va tiuie urechile dupa expunerea la zgomot.
•  Calitatea auzului dvs. e redusa in orele de dupa expunerea la zgomot puternic.

Pierderea acuta a auzului ce rezulta in urma zgomotului foarte puternic, fie ca rabufnire brusca, fie ca expunere de mai multe ore (de pilda, statul langa difuzoare la un concert rock), se remediaza uneori in urmatoarele doua-trei zile – dar alteori nu. Asa ca un pas important in protejarea auzului consta in a evita sursele de zgomot foarte puternic ce pot vatama in timp scurt – si a-i convinge si pe altii, mai ales pe tineri, sa faca la fel. Intre marii vinovati se numara masinile industriale, uneltele electrice, san­­ti­­e­­rele, cluburile si discotecile, concertele, focurile de artificii, apropierea de avioane (de exemplu, daca lucrati pe un aeroport), muzica la volum maxim si echipamentul agricol. Csnd nu puteti evita zgomotul puternic, limitati-va la minimum posibil expunerea, folositi protectie pentru urechi (dopuri sau casti de protectie), iar daca sunteti obligati sa suportati prezenta sunetului pe perioade indelungate, incercati sa le oferiti urechilor o pauza la intervale regulate – sa zicem, 10 minute pe ora.

Vote it up
12
Ți-a plăcut acest articol?Voteaza