Ce faci daca iti cade parul

Tratamentele trebuie initiate rapid, pentru ca foliculii morti de prea mult timp nu mai pot fi “resuscitati”
 

<p>

Caderea parului sau fire de par in exces in zone vizibile. Care sunt cauzele si ce putem face? Cele doua extreme sunt motiv de frecventa îngrijorare, si pe buna dreptate, pentru ca au un impact social important. Barbatii se plang cel mai adesea ca îsi pierd ireversibil parul, femeile se ingrijoreaza si ele episodic dar destul de frecvent de asta si, în plus, adesea constata ca, odata cu rarirea podoabei capilare, se trezesc cu exces de fire de par în zonele cele mai vizibile (mustata, barba, perciuni) sau în zone mai intime precum sanii sau linia abdominala.

Abordam cele doua probleme împreuna pentru ca cea mai mare parte a lor sunt determinate de dezechilibre hormonale pe linia testosteronului (hormonul masculin).

Caderea parului in acest context hormonal este mostenita; ea se numeste alopecie androgenetica la ambele sexe, dar predispozitia genetica pentru a cheli nu e chiar atat de simplu transmisa. Este codata de mai multe gene, cea mai importanta gasindu-se pe cromozomul feminin, si de aceea, desi tatal cu chelie creste riscul fiului de 2,5 ori, uneori se pot intalni setari ascunse de la ambii parinti si se manifesta boala la persoane care nu au rude apropiate cu acesta problema.

Prin corelatii genetico-metabolice complexe s-a mai stabilit ca persoanele (barbati si femei) care au rezistenta crescuta la insulina si sufera de sindrom metabolic au predispozitie mai mare la alopecie androgenetica.
Recent s-a descoperit rolul unei alte enzime care în exces ar determina caderea parului pe model androgenetic si se spera ca în urmatorii doi ani sa fie lansat comercial medicamentul care sa vindece aceasta boala.
Toate aceste teorii complicate au ca scop sa atraga atentia pacientilor ca, desi frecventa, aceasta afectiune nu este doar o problema estetica si psihologica.

Ce putem face?

In primul rand, tratamentele trebuie initiate cat mai rapid, pentru ca foliculii morti de prea mult timp nu mai pot fi „resuscitati”
La femeie, unde testosteronul în exces nu poate fi considerat normal, investigatiile sunt complexe dar tratamentele bine conduse pot vindeca boala sau pot macar sa o amelioreze si sa o stabilizeze la un nivel cosmetic acceptabil.

La barbati, doar doua-trei tratamente pot fi eficiente, dintre sutele de pe piata. Alegerea lor se face de catre medic, deoarece nu totdeauna reclama agresiva are în spate realitatea eficientei.
Alte cauze frecvente de alopecie la ambele sexe sunt carentele proteice si minerale (fier, în special) si mai nou descoperit, de vitamina D, dezechilibre ale hormonilor tiroidieni, deficiente de îngrijire si styling, stressul acut si cronic.

Rolul medicului este de a identifica toate cauzele pentru a alege terapiile corespunzatoare, oneste si personalizate pentru fiecare pacient. Deoarece pentru a fi eficiente tratamentele trebuie urmate pe perioade lungi (luni, ani)  si uneori e vorba de manevre medicale neplacute si/sau costisitoare, relatia de încredere medic-pacient are o importanta particulara.
Cresterea parului în exces la femeie pe zone specific masculine e o drama cel putin la fel de mare ca si caderea parului la barbati. Aparitia epilarii laser sau cu lumina înalt pulsata a dat o sansa reala multor femei virilizate si constituie azi standardul de aur în tratamentul hirsutismului.

Este o piata imensa, exploatata atat de medici dar si de profesionistii în estetica si, mai nou, de comerciantii de aparate care vand versiuni de dispozitive de epilare definitiva pentru folosire la domiciliu, direct de catre pacient. Cu cat aparatul este omologat într-o versiune mai putin medicala, cu atat puterea sa utila este mai mica (pentru a se reduce riscul efectelor adverse). Numarul sedintelor de tratament creste astfel, desi nu totdeauna riscul e ocolit total, iar gestionarea reactiilor nedorite este o stiinta care nu e chiar la îndemana oricui.

E de precizat ca nu e vorba de o epilare definitiva, nici de una totala. Cu toata aura de magie creata de cuvantul laser, nici un aparat nu trateaza toate tipurile de fire de par si toate tipurile de piele. E o adevarata arta sa alegi parametrii potriviti la o creola cu par saten sau sa dai o sansa la epilare unei blonde.

Daca nu se identifica si nu se trateaza problema hormonala, numarul sedintelor necesare este indefinit mai mare decat la o persoana sanatoasa. De aceea, consultul medicului este esential. Pana la urma, este o boala, nu este un moft.

</p>

Vote it up
342
Ți-a plăcut acest articol?Voteaza