Ce facem cu durerile de spate

Durerile lombare se află în fruntea clasamentului problemelor de sănătate
 

Ai probleme cu spatele, te plângi frecvent de dureri lombare? Nu ești singurul. O cercetare realizată la nivel mondial a descoperit că durerea de spate este cea mai comună dintre cele 291 de afecțiuni care afectează calitatea vieții de zi cu zi a oamenilor.

Indiferent de vârstă, sex, ocupație sau naționalitate, o persoană din zece suferă de disconfort lombar, conform unui studiu care analizează povara costurilor cauzate de diverse boli la nivel global, în fiecare an (Global Burden of  Disease). „Cu toții ne-am confruntat, la un moment dat în viață, cu durerile de spate“, spune Damian Hoy, cercetător în cadrul acestui studiu, realizat în 2010 la Școala pentru Sănătatea Populației de la Universitatea din Queensland, Australia.

Cum ne influențează viața această afecțiune aparent banală? La nivel personal, durerile de spate, care sunt deseori însoțite de dureri în picior și amorțeală, te pot încetini în mișcări, te pot forța să îți iei zile de concediu sau te pot împiedica să participi la diverse evenimente sau activități. „Înmulțește asta cu numărul de persoane afectate de durerile de spate. Rezultatul va fi un număr în continuă creștere pe măsură ce populația globului îmbătrânește și oamenii din țările în curs de dezvoltare câștigă tot mai multă influență economică“, explică Hoy.

„Acest fenomen se va amplifica în câteva zeci de ani, iar impactul asupra surselor de venit la nivel individual, a sistemului de sănătate și a economiei va fi greu de, ignorat“, declară cercetătorul.

O cale de rezolvare a problemei este să conștientizăm gravitatea efectelor și să investim mai multă atenție și fonduri, pentru a găsi modalități eficiente de prevenție și tratament al durerilor de spate. 

„În țările în curs de dezvoltare este important ca strategiile de sănătate să se axeze pe activitatea fizică și pe reducerea obezității“, spune Hoy.

Stresul și depresia se numără și ele printre factorii de risc. Profesia are și ea un rol important: persoanele care trebuie să se ridice, să se aplece sau să se răsucească în mod repetat, dar și cele care sunt nemulțumite de meseria lor, sunt categorii predispuse la afecțiuni lombare.

Vote it up
625
Ți-a plăcut acest articol?Voteaza