Ce face un papa

Serialul dedicat demisiei suveranului pontif continua. Afla cum arata “fisa postului” la Vatican
 

<p>

Ce face un papa, mai exact? Si de ce e atat de important? Pe langa denumirea de papa, conducatorul Bisericii Catolice are mai mult de jumatate de duzina de alte titluri si foarte multe responsabilitati - alaturi de cateva beneficii. Dar in niciun caz salariu.
Iata cum arata fisa postului unui papa si cateva din beneficiile de a fi Sfintia Sa.

Titlurile postului

Daca papa ar avea carte de vizita, ar fi una foarte mare. Titlurile sale oficiale includ:
Episcop al Romei
Vicar al lui Hristos
Succesorul Principelui Apostolilor
Pontif Suprem al Bisericii Universale
Primat al Italiei
Arhiepiscop si Mitropolit al Vaticanului
Suveran al Cetatii Vaticanului
Slujitor al slujitorilor Domnului

Trebuie luat in considerare ca “papa” nu este un titlu oficial, desi este printre cele mai populare nume folosite. Alte titluri obisnuite includ Sfintia Sa, Tata Sfant si Preafericitul Parinte.

Responsabilitatile papei

Numeste episcopi, cardinali si sfinti. Episcopii supravegheaza activitatile bisericii in anumite zone geografice, iar papa este responsabil sa numeasca in functie persoane la acest nivel al clerului. Papa poate sa concedieze episcopi daca considera ca e necesar. In plus, papa desemneaza anumiti episcopi sa fie cardinali; ei il sfatuiesc pe pontif si aleg urmatorul papa, dar nu sunt superiori in ierarhia bisericii fata de alti episcopi. Papa are decizia finala in procesul de canonizare. Cei care sustin caracterul sfant al unei persoane isi argumenteaza cauza pe baza miracolelor implinite in timpul vietii celui propus spre canonizare.

Defineste dioceza. Acele zone de care sunt responsabili episcopii se numesc dioceze. Papa poate sa creeze dioceze noi, sa unifice unele sau sa elimine altele.

Actioneaza ca sef de stat. Pe langa pozitia de conducator al Bisericii Catolice, papa este de asemenea si seful diplomatiei al Cetatii Vaticanului, care este recunoscuta ca o tara in sine. Parte a acestor indatoriri, papa se adreseaza catre media si este responsabil de imaginea bisericii in lume.   

Solutioneaza chestiunile legate de credinta. Prin interpretarea Bibliei, papa solutioneaza controversele morale si disputele legate de credinta. Unele din aceste decizii pot avea legatura cu modul in care se desfasoara liturghia, in timp ce altele pot fi pe marginea unor subiecte de actualitate, cum ar fi avortul, evolutia si homosexualitatea.    

Indeplineste functia de Director Executiv. Biserica are miliarde de dolari in proprietati si angajeaza mii de oameni in toata lumea. De asemenea, biserica are o avere in investitii si administreaza banca Vaticanului (denumita Institutul pentru operele religiei), care are aproximativ 6,5 miliarde de dolari in bunuri. Un aspect mai lumesc al slujbei papei este ca trebuie sa asigure o directie strategica pentru biserica si finantele acesteia.

Beneficiile slujbei

Asistenti personali. Sa spunem doar ca papa nu trebuie sa isi ia singur cafeaua sau ziarul. Asistentii se ocupa de tot, de la garderoba pana la corespondenta si planificarea agendei papale.

Nu plateste taxe. Cu toate ca papa nu primeste salariu, nici nu este taxat - nici in Vatican, nici in tara sa natala. In orice caz, daca doreste, papa poate castiga bani din vanzari de carti sau alte afaceri.

Papamobil dichisit. Pentru mai bine de 100 de ani, companiile auto au creat masini speciale pentru papi. Unele au geamuri cu protectie anti-glont, altele sunt deschise pe lateral. Papa Benedict al XVI-lea a avut o masina conceputa special pentru el care a fost prevazuta cu un compartiment ce continea propria sa rezerva de oxigen.

Securitatea. Papa este protejat de Garda Elvetiana Pontificala, cea mai veche unitate militara activa cunoscuta (isi indeplineste sarcinile fara intrerupere de mai bine de 500 de ani).

</p>

Vote it up
259
Ți-a plăcut acest articol?Voteaza