Ce este ceasul biologic?

Organismul nostru funcționează după anumite ritmuri
 

Articole similare

Funcționarea organismului este supusă unor variațiuni periodice. Cronobiologia vizează studiul ritmurilor fiziologice cotidiene care sunt legate mai ales de producerea de hormoni, dar și de temperatura corpului și de tensiunea arterială, principala referință a corpului fiind bazată pe alternanța zi/noapte. Această disciplină face astăzi obiectul unor cercetări importante, care au permis distingerea diferitelor faze ale somnului și au pus în evidență influența acestor ritmuri asupra acțiunii medicamentelor: ora administrării lor influențează eficiența acestora.

Diferitele ritmuri

• Ritmurile circadiene durează 24 de ore și au o frecvență medie. Ele coordonează alternanța veghe/somn și variațiile temperaturii corporale.

• Ritmurile ultradiene au o durată mai mică de 20 de ore și o frecvență înaltă. Ele coordonează activitatea cerebrală și eliberarea anumitor hormoni.

• Ritmurile infradiene durează de la o săptămână la o lună și au o frecvență joasă. Ele coordonează apărarea imunitară, reînnoirea anumitor celule și ciclul menstrual la femei.

• Ritmurile circanuale durează un an și au o frecvență foarte joasă. Ele coordonează variațiile stării de spirit.

 

ȘTIAȚI CĂ...?

Noțiunea de ceas biologic, care sincronizează funcționarea ființelor vii cu ritmurile alternanței zi/noapte sau a anotimpurilor, a fost evidentă încă din Antichitate. În 1953, doi biologi germani, Halberg și Aschoff, propun termenul de „sincronizatori“ pentru a defini influența ciclurilor externe asupra ritmurilor interne ale celulelor și organismelor. În anii 1960–1970, descoperirea funcționării oscilante a unor glande, mai ales a hipotalamusului și a epifizei, conduce la apariția cronobiologiei, denumită astfel de către cercetătorul francez Alain Reinberg.

 

Sursa: Reader’s Digest – “Porția de sănătate 10” 

Vote it up
224
Ți-a plăcut acest articol?Voteaza