Ce e nou sub soare

Citirea etichetelor de pe lotiunile de protectie solara este doar una dintre modalitatile de a te proteja
 

<p>

Cauti ceva usor de citit pentru viitoarea vacanta spre o destinatie calda si insorita? Alege ambalajul unei lotiuni pentru protectie solara. E posibil sa descoperi cateva lucruri noi.

In cateva tari, printre care Statele Unite, Australia si Noua Zeelanda, termeni ca sunblock (ecran total), waterproof (rezistent la apa) si sweatproof (rezistent la transpiratie) tin deja de domeniul trecutului - pentru ca aceste cuvinte creeaza confuzie si neintelegeri. Realitatea este ca nicio crema nu poate bloca total soarele si nicio lotiune nu poate cu adevarat sa fie 100% rezistenta la apa sau la transpiratie. De aceea, cifrele factorului de protectie s-au redus: nu mai exista factor de protectie solara (SPF) 100+.

Un alt aspect este ca cei mai multi oameni aplica doar o treime din cantitatea de crema de protectie solara pe care ar trebui s-o foloseasca. Doctorul Phillip Artemi, dermatolog in Sidney, recomanda trei mililitri de crema pentru fiecare brat, tot atatia pentru fata si gat, si cate sase mililitri pentru fiecare picior.

Dar o crema de protectie buna nu este suficienta pentru a te proteja de razele ultraviolete, care pot cauza leziuni ale pielii, imbatranire si chiar cancer de piele. Crema reprezinta doar un aspect al protectiei contra soarelui.

Atunci, daca produsele de protectie solara nu inlatura pericolele, de ce ne mai batem capul cu ele? „Pentru ca vrei sa te protejezi de cancerul de piele si vrei, de asemenea, sa arati bine,“ spune Artemi. „Cand te uiti in oglinda, la 45, 50, 55 de ani, si spui: «Of, am imbatranit!» - ei bine, la 75% dintre noi e vorba despre procesul de fotoimbatranire, rezultat direct al expunerii la soare.“

Si daca ai peste 55 de ani? „Nu este niciodata prea tarziu sa incepi sa-ti protejezi pielea“, spune Artemi. Asa cum, daca te lasi de fumat, sanatatea ta se imbunatateste, la fel si pielea poate sa-si imbunatateasca aspectul“.

Ce spune doctorul?

Melanomul

Fie ca le spui alunite, pistrui, semne de frumusete ori negi, medicii dermatologi atrag atentia ca trebuie sa fii cu ochii pe ele. Oricine, indiferent de tipul de piele, poate dezvolta cancer, in forma lui cea mai periculoasa – melanomul. Ce trebuie sa ai in vedere? Cand cresc ca dimensiune, cand apar modificari de marime, culoare, textura, au forme neregulate, sunt mai mari decat guma de la creion ori sangereaza sau apar mancarimi e necesar sa fie vazute de un doctor.
Fapt: examinarile medicale anuale si autoexaminarile lunare pot ajuta la detectarea din vreme a oricarei anomalii. Cheia este ca fiecare pata sa fie examinata de un expert. Renunta la aplicatii pentru telefoanele mobile care pretind ca detecteaza cancerul de piele. Un studiu publicat recent de Universitatea din Pittsburgh arata ca acestea au diagnosticat gresit o treime dintre cazurile de melanom.

Trucuri pentru un bronz sanatos

Iata alte cateva sfaturi de care e bine sa tii cont (in afara de a folosi lotiunea de protectie):

• Atentie la ceas! Evita razele de soare atunci cand sunt foarte puternice, intre orele 10 a.m. si 3 p.m.
• Imbraca-te adecvat. „Cand mergi prin soare, poarta maneci lungi, camasi cu guler si palarie de soare cu boruri largi“, spune Artemi. Completeaza-ti tinuta cu o pereche de ochelari de soare.
• Aplicari repetate. Aplica des lotiunea de protectie: daca esti la plaja sau la inot, la fiecare ora.
• Ai grija de cei mici. „Invata-ti copiii sa deprinda obiceiuri bune inca de acum si vor avea o piele frumoasa toata viata“, spune Artemi. „Primii 20 de ani isi spun cuvantul in aspectul pielii daca ii acorzi un pic de atentie.“

</p>

Vote it up
331
Ți-a plăcut acest articol?Voteaza