Ce e bine sa contina lada de scule din casa

In primul rand, alegeti o lada de scule usoara si robusta, din plastic sau lemn
 

Un numar surprinzator de mic de unelte fac posibile un numar mare de reparatii casnice. Asigurati-va ca aveti aceste scule la indemana. Veti economisi astfel si timp, si efort, cand aveti de reparat ceva.

Lada de scule. In primul rand, alegeti o lada de scule usoara si robusta, din plastic sau lemn, eventual cu un raft pentru unelte mici care poate fi scos. Evitati cutiile din metal, sunt grele si ruginesc.
Surubelnite. Exista mai multe feluri de capete de suruburi, asa ca e bine sa luati un set de surubelnite. Cele cu un singur maner si mai multe varfuri pot fi un pic incomode, dar economisesc spatiu.
Spaclu. Un simplu maner cu o lama din otel flexibil, folosit pentru aplicarea materialului. Luati unul de 25 mm si unul de 50 mm pentru uzul curent. Nu le confundati cu mistria, care are lama mai dura.
Fierastrau. Un fierastrau compact cu dinti caliti e util in tot felul de treburi, de la a taia grinzi pana la a ajusta un raft.
Bomfaier. Un bomfaier este un fierastrau pentru metal, dar taie si plastic – de exemplu, o sina de perdea - si sectiuni de lemn mai mici. Bomfaierul poate fi ieftin, dar lamele trebuie sa fie de calitate.
Ciocane si dorn. Veti avea nevoie de un ciocan de 450 g, care e util in majoritatea cazurilor, si poate unul mai mic de 225-350 g pentru treburi mai fine. Cumparati si un dorn, pe care-l puteti folosi impreuna cu ciocanul, pentru a bate cuie sub suprafata.
Cutit. Un cutter cu lame care se inlocuiesc este important. Exista mai multe feluri de lame, unele pentru treburi usoare, cum ar fi taierea hartiei sau a foliilor de plastic, altele pentru lucruri mai grele, ca mocheta sau linoleumul. Luati un cutter cu lama retractabila – e mai sigur.
Patent. E util pentru a prinde, rasuci si taia sarma, precum si pentru a indoi metalul.
Cleste. Foloseste la scos cuie si pioneze – de exemplu, din dusumea – dar se poate folosi si la alte lucruri, cum ar fi scosul carligelor de tablouri fara sa se strice tencuiala sau pentru a ciopli placi de gresie.
Detector de cabluri si tevi. Cautati unul care sa detecteze cabluri electrice si tevi ingropate in perete si, in plus, ramele de lemn dintr-un perete despartitor.
Nivela. O nivela de 600 mm e suficienta pentru treburile de interior, cum ar fi pususl rafturilor sau agatatul ramelor. Treburi de exterior, cum ar fi pususl de garduri sau de stalpi, ar putea sa necesite una mai lunga.
Ruleta. O marime ideala este de 5 m, cu banda de otel. Aceasta e buna la masuratul unei camere, precum si la masuratori mai mici.
Bormasina. O bormasina/surubelnita electrica, cu baterie reincarcabila in jur de 12 volti, e absolut necesara. Trebuie sa mearga in ambele sensuri, sa aiba viteza variabila, sa fie confortabila si nu prea grea.
Burghie. Cautati un set care contine burghie de beton, de metal si de lemn, precum si un set de varfuri de surubelnita. Setul de burghie se vinde deseori impreuna cu bormasina.
Pistol de silicon. Aceasta unealta ieftina e necesara pentru a putea folosi o multime de adezivi, substante de etansare si de umplere, care se vand in tuburi standardizate.
Capsator. Cautati unul care sa poata folosi si capse plate, ca acelea pentru prins material sau plasa, cat si capse curbate, cum sunt cele pentru prins cabluri de difuzoare.
Cheie reglabila. Cautati una cu deschiderea maxima de aproximativ 30 mm – e buna si pentru tevi, si pentru piulite mai mici. Cumparati una de calitate, cele mai ieftine se pot bloca sau pot sa nu prinda bine.
Cleste blocabil. Aceasta unealta versatila poate fi folosita si ca patent, si ca menghina. Falcile se pot ajusta si se blocheaza ferm, putand prinde mici obiecte de forme diferite.

Vote it up
52
Ți-a plăcut acest articol?Voteaza