Ce e bine să știm despre astm

Ce provoacă astmul, cum poate fi prevenit și tratat
 

Astmul e o afecțiune cronică respiratorie inflamatoare. O criză de astm are loc când bronhiile care conduc aerul spre plămâni se contractă, producând dificultate la respirație, gâfâieli, șuierături și tuse. În cazurile de astm, chiar și ușoare, există inflamații în plămâni (bronhii), și acest lucru este important în toate formele bolii. Inflamația există și la unele persoane care suferă de alergii.

CAUZE

Astmul poate fi legat de o tendință moștenită genetic. Cercetări preliminare mai sugerează că el poate fi cauzat de alergii. Totuși, este interesant de menționat că în timp ce mulți bolnavi de astm au și alergii, nu toate persoanele cu alergii au astm. Eliberarea unei substanțe chimice numite histamină poate cauza multe dintre manifestările fizice ale alergiilor și astmului. Histamina a fost legată de inflamație, congestie, secreție excesivă de mucus și contracția căilor aeriene, precum și de mâncărimile însoțite de urticarie. Numeroase elemente iritante precum praful și insectele care trăiesc în praf, mucegaiul, gândacii de bucătărie, polenul și mătreața animalelor pot declanșa alergii sau astm. Alte elemente care declanșează astmul sunt fumul de țigară, aerul rece, umiditatea, gimnastica, alergiile la alimente sau medicamente, precum și infecțiile respiratorii ca răcelile, gripa și bronșita.

SIMPTOME

• Senzație de încordare – nu de durere – în piept

• Respirație șuierătoare

• Respirație dificilă, care se poate ameliora în poziție verticală

• Tuse

• Neliniște sau insomnie

PREVENIRE ȘI TRATAMENT

Este prudent să se consume o dietă cu conținut scăzut de grăsimi, bogată în fructe și legume, care sunt legate de starea de sănătate respiratorie.

Magneziul poate ajuta plămânii să se relaxeze și poate reduce inflamația. De asemenea, unele cercetări arată că magneziul vă poate ajuta să aveți un somn liniștit, care este important, deoarece insomnia (cauzată de obicei de tuse) tinde să apară frecvent la persoanele cu alergii și astm.

Considerată un element protector puternic al plămânilor, se crede că flavonoida quercitină are capacitatea de a reduce eliberarea de histamină. Și o altă flavonoidă, luteolina, poate avea acest efect. Quercitina pare a avea proprietăți antiinflamatoare.

Seleniul, un mineral antioxidant, se asociază cu vitamina E pentru protejarea celulelor împotriva deteriorării produse de radicalii liberi și se crede că efectul său protector este benefic pentru membranele căilor aeriene. Seleniul poate asigura niveluri adecvate de glutation peroxidază, despre care se crede că este o enzimă puternică, având capacitatea de a combate radicalii liberi.

O dietă bogată în acizi grași omega-3 poate ajuta la reducerea inflamației, iar alimentele care măresc imunitatea, bogate în zinc, pot ajuta la menținerea unui sistem imunitar puternic. Vitamina C acționează ca antioxidant și ajută la protejarea plămânilor de poluanții din mediu, care adesea intensifică astmul.

 

Sursa: Reader’s Digest – “Porția de sănătate 2”

 

Vote it up
165
Ți-a plăcut acest articol?Voteaza