Ce e bine să știm despre sinuzită

Aceasta apare de multe ori după o infecție a sistemului respirator
 

Una dintre cele mai obișnuite boli, sinuzita este o infecție a căptușelii uneia sau mai multor cavități sinuzale, care produce inflamație. Există două tipuri de sinuzită: acută, care durează trei săptămâni sau mai puțin, și cronică, care durează adesea între trei și opt săptămâni, dar poate continua și mai mult. În fiecare an sute de milioane de oameni sunt afectați de sinuzită. Ambele tipuri de sinuzită sunt extrem de neplăcute și simptomele pot varia de la durere intensă la o indispoziție generală.

În sinuzită, țesuturile se umflă și celulele produc un mucus gros, care nu se poate scurge bine prin canalele și orificiile mici ale sinusurilor. Rezultă astfel o presiune din ce în ce mai mare, care cauzează durere de cap, congestie, tuse persistentă, oboseală, maxilare sensibile și dureri în zona sinusurilor. O durere de cap tipică sinuzitei este de obicei slabă dimineața și se înrăutățește în timpul zilei. De asemenea, este însoțită de febră, guturai, congestie, iritare, oboseală și slăbiciune generală.

CAUZE

Atât sinuzita acută, cât și cea cronică apar de foarte multe ori după ce o infecție a sistemului respirator superior (o răceală sau gripă) se întinde către cavitățile sinuzale. Blocarea sinusurilor cauzată de alergii, gripă sau răceală obișnuită poate conduce la dezvoltarea unor infecții bacteriene care pot duce, la rândul lor, la sinuzită acută. Cercetătorii cred că unele forme de sinuzită cronică sunt rezultatul reacției sistemului imunitar la fungii care apar în mod natural în nas. Rezultatele studiilor sugerează că ar fi posibilă o asociere între astm și sinuzită.

Alte cauze potențiale ale sinuzitei pot fi alergiile, bacteriile care cauzează infecții ale gurii, gingiilor sau dinților, expunerea la iritanți aerieni sau din mediu cum sunt fumul de țigară, smogul, sporii de mucegai sau praful și polipii din cavitățile nazale.

SIMPTOME

• ‑Presiune sau durere de cap deasupra ochilor

• ‑Senzația de față umflată

• ‑Durere care se agravează la aplecarea capului în față

• ‑Senzație de disconfort deasupra sinusurilor

• ‑Dificultăți în a respira pe nas

• ‑Scurgeri postnazale (mucus excesiv în gât)

• ‑Scurgere nazală de culoare verde-gălbuie

• ‑Dureri în gât sau febră

PREVENIRE ±I TRATAMENT

Adesea, sinuzita urmează după o gripă sau răceală, astfel că, pentru evitarea acestor infecții, este important să se mențină un sistem imunitar puternic. Alimentele care conțin vitamina C pot ajuta la întărirea sistemului imunitar prin stimularea activității anticorpilor și a celulelor sistemului imunitar. De asemenea, zincul din dietă este un apărător important împotriva virușilor și infecțiilor și poate avea și proprietăți antiinflamatoare.

Un simptom al sinuzitei este inflamația de-a lungul căilor nazale, cauzată de substanțe alergene. Aceste substanțe inițiază o reacție imunitară, care eliberează histamine și alte substanțe chimice despre care se crede că produc congestie. Acțiunile antiiflamatoare ale anumitor flavonoide cum sunt luteolina și quercitina pot reduce congestia prin micșorarea cantității de histamină eliberată de corp.

De asemenea, poate fi util consumul de ananas care conține enzima bromelaină. Studii preliminare arată că această substanță poate avea proprietăți antiinflamatoare. Se menționează că ananasul este și o sursă bună de vitamina C care, la rândul ei, atenuează inflamația.

O cană de ceai alină sufletul și poate ajuta și la reducerea congestiei. Nu numai că aburul ajută la desfundarea temporară a căilor nazale, dar ceaiul conține și teofilină, un compus despre care se crede că ușurează respirația prin relaxarea mușchilor netezi din pereții căilor aeriene.

Consumul de alimente condimentate, cum sunt hreanul, muștarul și ghimbirul, poate furniza o ameliorare temporară prin reducerea congestiei. Izotiocianatul de alil, o substanță iute din hrean și muștar, ajută la subțierea mucusului. De asemenea, beți multă apă și alte lichide pentru a menține mucusul subțire.

 

Sursa: Reader’s Digest – “Porția de sănătate” 

Vote it up
321
Ai votat deja!Voteaza