Ce alegi in concediu?

Asigurarea privata versus cardul european de sanatate
 

<p>

Anul trecut, peste 11 milioane de români au calatorit in Uniunea Europeana pentru vacante sau business, dar şi in Statele Unite ale Americii, Asia sau Africa (aceasta reprezinta o creştere de 2% fata de anul 2011), conform datelor Institutului National de Statistica (INS).

In acest context, pentru a evita anumite probleme, anumite costuri neaşteptate rezultate in urma unei imbolnaviri, persoanele pot alege sa cumpere o asigurare medicala privata de calatorie sau pot opta pentru cardul european de sanatate.
„Pe perioada calatoriilor, românii işi doresc sa fie in siguranta. Pe piata exista produse de asigurare de calatorie, dar se pare ca sunt neintelegeri in ceea ce priveşte diferentele dintre asigurarea privata de sanatate şi cardul european de sanatate“, spun reprezentantii MediHelp International, intr-un comunicat de presa.

Cum se elibereaza cardul european de sanatate?

Cardul european de sanatate se elibereaza gratuit, la cerere, pentru contribuabilii Casei Nationale de Asigurari de Sanatate. Potrivit informatiilor publicate pe site-ul CNAS, pentru eliberarea acestui card, persoanele trebuie sa completeze o cerere pe care o depun cu o copie dupa cartea de identitate şi cu dovada de asigurat pe ultimii cinci ani. Termenul de eliberare a cardului este de şapte zile lucratoare de la data inregistrarii cererii.
Conform MAE, valabilitatea cardului este de şase luni, insa serviciile medicale nu trebuie sa depaşeasca ceea ce este necesar din punct de vedere medical in timpul şederii temporare.

Diferente greu de observat

„Diferentele dintre asigurarea privata de sanatate şi cardul european de sanatate sunt greu de observat, in ceea ce priveşte acoperirea, costurile, serviciile incluse şi alte aspecte relevante“, explica specialiştii companiei de asigurari private, MediHelp.
Conform acestora, prima diferenta este cea legata de acoperirea teritoriala. Asigurarea privata de sanatate este europeana sau internationala (preturile unei astfel de polite variind in functie de tara vizitata sau de regiune). In schimb, cardul european de sanatate poate fi folosit doar in cele 27 de state din Uniunea Europeana, plus Islanda, Liechtenstein, Norvegia şi Elvetia.

De asemenea, exista diferente in ceea ce priveşte furnizorul medical şi acoperirea costurilor. Asigurarea de calatorie ofera libertatea de alegere pentru orice spital sau clinica, fie public, fie privat. In ceea ce priveşte costurile, acestea sunt acoperite, in limita  unei sume, in functie de asigurarea de calatorie aleasa.

Cardul european de sanatate - doar servicii medicale publice

In cazul cardului, furnizorul de servicii medicale este reprezentat de clinicile şi spitalele publice, iar acoperirea costurilor este supusa legislatiei din fiecare tara: tratamentele pot fi gratuite sau pot necesita plati aditionale.
Specialiştii MediHelp mai precizeaza ca perioada de utilizare a unei asigurari este pe toata durata contractului, in timp ce cardul este valabil şase luni.
In plus, asigurarea include unele servicii precum naşterea, medicamentele, evacuare aeriana in caz de urgenta, CT, MRI sau radiografii de tip PET, iar cardul european include doar tratamentele medicale necesare pe timpul şederii determinate.
„Pentru ca românii au inceput sa calatoreasca din ce in ce mai mult in diverse locuri, au nevoie sa gaseasca o modalitate eficienta de a-şi proteja sanatatea chiar şi când sunt peste hotare. Cardul european de sanatate are beneficii specifice pentru cei care se confrunta cu o problema de sanatate neaşteptata pe durata şederii lor temporare in afara tarii. Totuşi, nu este utila pentru persoane care vor sa aiba permanent acces la servicii medicale in afara tarii de rezidenta“, a spus Alida Coman, coordonatorul de Marketing şi PR al MediHelp International.
Studiile arata ca peste opt milioane dintre românii care pleaca in vacanta au calatorit cu maşina in tarile din Uniunea Europeana. Cel mai mare numar al calatoriilor de afaceri a fost tot in cadrul Uniunii Europene, dar şi in Statele Unite ale Americii şi Asia.

Mai multe detalii AICI

</p>

Vote it up
246
Ți-a plăcut acest articol?Voteaza