Cataracta, boala care ne slabeste vederea

Una dintre cauzele principale ale deteriorarii vederii, cataracta afecteaza aproape cinci milioane de persoane
 

Evolutia ei este treptata, fiind o boala a ochilor legata de varsta, care determina cristalinul sa-si piarda transparenta, ceea ce degradeaza vederea. Proteinele normale din ochi se deterioreaza, se grupeaza si devin opace, un proces ce creeaza o zona tulbure in cristalin, care, cu timpul, produce vedere neclara si deformata. Aceasta boala este atat de frecventa, incat se estimeaza ca peste jumatate dintre europenii de peste 65 de ani au cataracta intr-o masura mai mare sau mai mica. Vestea buna este ca ea se trateaza si, probabil, poate fi prevenita mai mult decat se credea inainte.

CAUZE

Cercetatorii cred ca dezvoltarea cataractei poate fi asociata cu deteriorarea cronica produsa de radicalii liberi. Considerata a fi cauza mai multor boli legate de varsta, deteriorarea produsa de radicalii liberi poate rezulta din expunerea de-a lungul vietii la razele ultraviolete (UV) nocive ale soarelui, la fumul de tigara, poluare si alti factori din mediu. In cazul ochilor, deteriorarea produsa de radicalii liberi poate slabi structura delicata a celulelor din cristalin, ceea ce determina dezvoltarea lenta a cataractei. De asemenea, diabetul poate cauza dezvoltarea cataractei.

SIMPTOME

• Incetosare sau diminuare treptata a vederii, fara dureri
• Sensibilitate crescuta la lumina soarelui sau a farurilor de la masini
• Perceperea de halouri in jurul luminilor
• Schimbari in perceptia culorilor

PREVENIRE SI TRATAMENT 

In afara de diferite modificari ale stilului de viata, cum sunt purtarea ochelarilor de soare care blocheaza razele UV si renuntarea la fumat, se pot face anumite schimbari in dieta, care sunt benefice, incluzand o dieta bogata in fibre si antioxidanti. Alimentele cu continut ridicat de antioxidanti joaca un rol semnificativ in combaterea deteriorarilor cauzate de radicalii liberi. Si consumul de alimente cu continut ridicat de vitamina C, care e un antioxidant puternic, poate ajuta la protejarea impotriva cataractei. Studiile mai arata ca vitamina C poate avea un rol in prevenirea gruparii proteinelor in ochi, proces asociat cu formarea cataractei.

Lucrand impreuna cu alte substante nutritive, cum e seleniul, vitamina E actioneaza ca un antioxidant puternic prin ecranarea membranelor celulelor fata de deteriorarea produsa de lumina solara. Ea protejeaza si vitamina A din ochi de deteriorarea produsa de razele UV.

Desi relatia dintre luteina si cataracta este inca in studiu, cercetarile sugereaza ca acest carotenoid poate actiona ca niste ochelari de soare interni, filtrand razele ultraviolete nocive ale soarelui. Cercetarile indica, de asemenea, ca quercitina, o flavonoida existenta in struguri, mere, ceapa, protejeaza impotriva cataractei. Se crede ca quercitina ajuta la mentinerea transparentei cristalinului, dupa deteriorarea produsa de radicalii liberi din cauza luminii solare.

Vote it up
82
Ți-a plăcut acest articol?Voteaza