Catalogul alimentelor: Ciuperci si trufe

Sunt surse bune de potasiu si oligoelemente, dar pot stoca metale grele sau contine substante carcinogene
 
<p>Ce contin ciupercile

Vitamine B
Desi le lipseste vitamina B12, ciupercile sunt bogate in riboflavina, niacina si vitamina B6, care pot preveni depresia, bolile de inima si migrenele. (O cana de ciuperci shiitake proaspete au peste 10% din necesarul zilnic pentru fiecare din aceste vitamine B.)

Ergosterol
Acest precursor al vitaminei D poate asigura o buna sanatate a oaselor.
eritadenina Aflat in ciupercile shiitake, acest compus poate scadea colesterolul, eliminandu-l.

Lentinan
Prezent in cantitati mici in shiitake, aceasta polizaharida este studiata pentru proprietatile sale de stimulare a sistemului imunitar.

Miceliu de shiitake (LEM)
Acest compus din shiitake poate preveni cancerul, bolile de inima, hipertensiunea, infectiile si afectiunile hepatice.

Seleniu
Se crede ca acest mineral antioxidant previne cancerul si degenerescenta maculara.
tioprolina Cercetarile preliminare sugereaza ca acest compus anticancerigen din ciupercile shiitake poate bloca formarea compusilor azotici cancerigeni in organism.

Beneficii maxime

Pentru ca vitaminele B din ciuperci trec in apa de fierbere la caldura, daca muiati ciuperci uscate pentru a le hidrata, este bine sa folositi la mancare apa in care au stat. Unii oameni sunt alergici la ciupercile crude, asadar trebuie mancate in cantitati mici.

Imbunatateste-ti dieta

Ciupercile si cartofii au un gust foarte bun cand sunt combinate, asadar adaugati ciuperci gatite la salatele de cartofi sau coaceti-le laolalta cu cartofii.

Folositi ciuperci, in special shiitake, pentru a da o textura carnoasa la tocanitele vegetariene si chilli.

Caliti ciuperci taiate fin, ceapa verde si usturoi in ulei de masline; adaugati otet si folositi ca garnituri la burgeri, fripturi si sandviciuri.

Adaugati ciuperci taiate fin la chiftele sau burgeri (mai ales cei din curcan, la care ciupercile fac amestecul mai zemos).

Macinati ciupercile uscate si folositi impreuna cu pesmetul pentru pui sau peste pane.

Puneti branza rasa si rosii cubulete pe palarii de ciuperci portobello si serviti ca „pizza“ aperitiv.

Imbucatura de sanatate

Un studiu arata ca barbatilor japonezi care au mancat 110 g de shiitake proaspete (sau 55 g uscate) le-a scazut substantial colesterolul in interval de o saptamana. Un studiu similar asupra femeilor a demonstrat o scadere substantiala a colesterolului dupa o saptamana in care au consumat cam 85 g de shiitake proaspete zilnic.

Ciuperci uscate si ciuperci proaspete

Ciupercile uscate au o aroma mai intensa decat cele proaspete si contribuie, in general, mai mult la savoarea decat la consistenta mancarii. Cele mai multe trebuie inmuiate inainte de utilizare: mai intai clatiti-le, apoi turnati peste ele suficienta apa fierbinte pentru a le acoperi si lasati-le timp de o jumatate de ora. Apa ramasa poate fi folosita ca baza pentru supa sau mancaruri.

Ciuperci salbatice si ciuperci de cultura

Din punct de vedere nutritional, sunt diferente mici intre ciupercile salbatice si cele de cultura. Insa ciupercile salbatice au o aroma de pamant mai intensa si coloreaza mai intens supele sau mancarurile. Atat ciupercile salbatice, cat si cele de cultura au tendinta de a acumula metale grele, precum cadmiu si plumb, atunci cand cresc in balegar (mai ales in mediu poluat).

Cum le culegi

Daca vrreti sa culegeti ciuperci salbatice, fiti foarte atenti. Unele dintre cele mai toxice ciuperci seamana mult cu cele bune. Culegeti-le doar daca sunteti siguri ca le-ati identificat. Daca aveti cel mai mic dubiu, cumparati-le de la magazin.
Deoarece lumea devine mai indrazneata in obiceiurile alimentare, cultivatorii au raspuns prin largirea gamei de ciuperci.

Urmatoarele soiuri se gasesc pe scara larga:

Manatarci
Proaspete arata ca niste briose lucioase; uscate, au o intensa aroma de carne. Italienii le numesc porcini.

Palaria-sarpelui
Aceste ciuperci galbene, in forma de trompeta sunt parfumate, au o aroma intepatoare si o textura ferma.

Zbarciog
Cu palaria sa in forma de fagure, aceasta ciuperca arata mai mult ca un burete. Are o intensa aroma de pamant.

Pleurotus
O ciuperca cu aroma de peste, cu o textura usor gumoasa; se mananca aproape intotdeauna gatita. Folosita frecvent in bucataria chinezeasca si cea japoneza.
Shiitake
Aceasta ciuperca de copac, puternic parfumata, se vinde de obicei in forma uscata.

Alunecoasele trufe
Ciupercile gourmet, esentiale in marea bucatarie pentru aroma unica, au sfidat orice asteptare si tentativa de cultivare. Ele cresc sub pamant, de obicei la radacina stejarilor sau fagilor, si sunt mirosite de porci sau caini antrenati. Trufa neagra sau Perigord si cea alba (sau italiana) sunt privite drept varietati remarcabile de catre cunoscatori.
Aroma intensa, de pamant, a trufelor este folosita pentru a imbogati diverse mancaruri. Pentru ca sunt foarte scumpe, trufele sunt consumate rar si in cantitati extrem de mici, astfel incat contributia lor nutritionala la dieta este neglijabila. </p>

Vote it up
308
Ți-a plăcut acest articol?Voteaza