Catalogul alimentelor: Ceapa

Un panaceu natural care elimina coelsterolul "rau", previne formarea cheagurilor, fluidizand sangele, si impiedica formarea de celule maligne
 

<p>Foloase:
Poate ajuta la scaderea colesterolemiei si reduce riscul de boli coronariene
Ajuta la prevenirea cresterii ratei de coagulare sangelui (il fluidizeaza si astfel previne formarea cheagurilot)
Poate ajuta la reducerea riscului de cancer

Se foloseste ca decongestionant in medicina traditionala

Inconveniente:
Le poate provoca migrene persoanelor sensibile
Consumata cruda, da un miros greu respiratiei

De-a lungul timpului, ceapa a fost vazuta ca panaceu. Apartine aceleiasi familii ca si usturoiul. Cercetatorii de azi sunt de acord ca ceapa ar putea preveni si trata anumite boli, insa nu au descoperit substantele care au aceste puteri remarcabile; drept urmare, ceapa continua sa fie subiectul multor cercetari.

Experimentele au aratat ca ceapa consumata cruda ar ajuta la reducerea colesterolului din sange prin cresterea nivelului HDL, molecule speciale care ajuta la eliminarea colesterolului din tesuturile organismului si din peretele arterial.

S-a pretins ca ceapa, cruda sau gatita, ar proteja impotriva efectelor nocive produse in sange de mancarurile grase. Se pare ca ceapa contine o substanta care ajuta la prevenirea coagularii excesive a sangelui si care poate creste rata de lizare a cheagurilor. Exista dovezi ca acest efect poate preveni tulburarile circulatorii ca boala coronariana, trombocitoza si un spectru larg de afectiuni asociate cu accidentele vasculare cerebrale si cu tulburarile circulatorii. Merita asadar sa mariti cantitatea de ceapa din dieta: puteti combina cepe crude mai putin iuti cu hamburgheri sau sa mancati ceapa calita in loc de sos de ceapa la miel.

Cercetatorii mai investigheaza si capacitatea de protectie impotriva cancerului pe care ar avea-o ceapa, din cauza compusilor cu sulf pe care ii contine si care impiedica dezvoltarea celulelor maligne. Cepele coapte erau folosite impotriva guturaiului in medicina traditionala. Mancati ceapa cruda sau gatita in supe sau mancaruri.

Cu toate acestea, ceapa poate provoca migrene, iar glucidele pe care le contine pot da flatulenta. Respiratia urat mirositoare este consecinta consumului de ceapa cruda.

Antiviral si antibacterian popular

Compusii cu sulf din ceapa, care ii dau aroma si mirosul puternic, au facut sa se creada ca sucul de ceapa este bun impotriva infectiilor. In Evul Mediu, cepele erau folosite ca mijloc de protectie impotriva ciumei. Se sustine in prezent ca ceapa aplicata pe piele duce la disparitia negilor si previne acneea, insa nu s-a demonstrat stiintific.</p>

Vote it up
316
Ți-a plăcut acest articol?Voteaza