Catalogul alimentelor: Capsuni

Capsunile contin mai multa vitamina C decat oricare fruct din aceeasi clasa, iar o portie de 100 g aduce numai 27 de calorii.

 

<p>Consumul de capsuni si de alte alimente bogate in vitamina C, alaturi de cel de legume bogate in fier, imbunatateste sensibil absorbtia fierului in organismul uman. Aceasta combinatie este utila persoanelor care mananca putina carne.
In medicina traditionala, capsunile au fost folosite vreme indelungata la curatarea si purificarea sistemului digestiv; exista presupunerea ca ele actioneaza ca un stimulent bland pentru ficat si ca au proprietati antibacteriene.

Unele persoane au reactii alergice la capsuni, cu eruptii cutanate asemanatoare blandelor. Aceste eruptii sunt rezultatul producerii unui exces de histamina in organism, se pare provocat de o substanta din fructe. S-a sugerat ca alergiile sunt mai frecvente atunci cand fructele nu s-au copt pe tulpina.

Capsunile sunt bogate in compusi numiti salicilati si trebuie evitate de persoanele cu intoleranta la aspirina - care contine o substanta similara, acid acetilsalicilic - si de acelea care sufera de colita.

Foloase: bogate in vitamina C si alti antioxidanti; zaharul asigura energie cu eliberare rapida.

Inconveniente: pot provoca reactii alergice; semintele pot fi iritante pentru persoane cu afectiuni intestinale</p>

Vote it up
185
Ți-a plăcut acest articol?Voteaza