Cat sa manance copiii?

Copiii mananca cum mananca parintii. Acestia din urma ar trebui sa modeleze controlul portiilor si alegerile bune
 

<p>

Cercetatorii de la Universitatea din Minnesota  au descoperit ca doua treimi dintre parinti isi incurajeaza copiii sa manance toata mancarea din farfurie. Studiul a scos la iveala ca parintii au tendinta de a controla comportamentul copiilor legat de mancare, unii cerandu-le sa termine tot din farfurie si altii indrumandu-i sa manance mai putin.

"E o prostie sa fortezi un copil sa manance tot sau ceva ce nu-i place. La varstele la care au pofte, este foarte important sa nu le interzicem, ci sa le explicam. Daca vrem sa manance spanac si nu-i place nu trebuie sa-l indopam cu spanac sau sa-l fortam sa manance tot din farfurie”, a completat nutritionistul Gheorghe Mencinicopschi.

Deloc surprinzator, s-a observat ca impunerea unui comportament restrictiv avea loc in familii unde copiii erau supraponderali sau obezi, in timp ce copiii care nu aveau probleme legate de greutate erau indemnati de parinti sa nu lase nimic in farfurie.

"Am fost surprinsa de comportamentul unora dintre parinti care le cereau copiilor sa manance tot din farfurie. Era altceva in anii '50 cand copiii erau pusi sa termine tot din farfurii. De atunci, portiile au devenit mai mari si daca iti incurajezi copiii sa se bazeze pe indicatorii din mediu si sa manance cat si cand li se ofera, atunci ei isi vor pierde capacitatea de a se baza pe indiciile interne care le spun daca le este sau nu foame”, a explicat coordonatoarea studiului, Katie Loth.

Rezultatele studiului au aratat ca majoritatea copiilor care erau indemnati sa manance tot din farfurie nu aveau probleme legate de greutate, insa sfatul parintilor le-a ramas intiparit in memorie, avand un impact negativ asupra lor ceva mai tarziu in viata si predispunandu-i la obezitate.

In acelasi studiu s-a observat si ca tatii sunt cei care, de obicei, pun presiune pe copii sa manance mai mult decat simt nevoia si ca cel mai adesea parintii isi sfatuiesc mai mult baietii sa termine tot din farfurie.

Autorii studiului sunt de parere ca exista moduri mai bune prin care ar putea fi modelat comportamentul copilului legat de alimentatie. „Copiii mananca cum mananca parintii. Acestia din urma ar trebui sa modeleze controlul portiilor si alegerile bune. Intreaga familie trebuie sa participe la luarea deciziilor cand vine vorba de stabilirea portiilor de alimente. Parintii sunt cei care decid ce fel de mancare pun pe masa si din moment ce ii dai copilului mancare sanatoasa, el ar trebui sa aiba libertatea de a alege cat sa manance”, a incheiat Loth.

"Mediul de familie este cel mai important in educarea, copiilor, deoarece pana la varsta de 10 ani, ei invata prin imitare. Daca isi vede parintii mancand alimente nesanatoase, asta va manca si copilul. In schimb, daca nu se serveste la masa, nu gaseste in frigider sau in camara fast food, junk food, dulciuri si sucuri, evident ca nu va manca nici el aceste alimente”, a adaugat medicul nutritionist Gheorghe Mencinicopschi.

</p>

Vote it up
273
Ți-a plăcut acest articol?Voteaza