Cat ne afecteaza statul pe scaun

Error message

  • The file could not be created.
  • The file could not be created.
Nici 150 de minute de exercitii facute saptamanal nu sterg toate consecintele negative
 
Tot mai multe dovezi ştiintifice sugereaza ca sedentarismul creste riscul pentru unele probleme de sanatate (diabetul de tip 2 şi obezitatea), precum şi pentru scaderea sperantei de viata. Insa, chiar si in conditiile in care faci cantitatea de exercitii fizice recomandate, acest lucru ar putea sa nu fie suficient. William Haskell, profesor de medicina la Universitatea Stanford, explica intr-un articol din San Francisco Chronicle ca “150 de minute de exercitii de intensitate moderata pe saptamana nu şterg, probabil, toate consecintele negative pe care statul pe scaun 12 – 16 ore pe zi le are asupra sanatatii. Dar, sa te duci la sala e mult mai bine decat sa stai toata ziua si sa nu faci nimic”.
Pentru cei care stau toata ziua la calculator: ce se poate spune despre trecerea de la un birou conventional la un birou la care sa stai in picioare? Ar putea aceasta schimbare sa imbunatateasca sanatatea si longevitatea?
Haskell este sceptic cu privire la beneficiile statului in picioare asupra sanatatii, mentionând ca nu exista studii care sa arate ca oamenii care stau in picioare slabesc mai mult decat cei care stau pe scaun.
“Daca ai de gând sa iei o pauza, cred ca exista mai multe dovezi ca miscarea iti va face bine”, a spus el.
Acest lucru ar presupune o plimbare intr-un alt birou, sa mergi sa iti iei un pahar cu apa, sa vorbesti cu cineva pe hol, chiar si pentru doua minute.
Haskell a calculat ca, daca te deplasezi de la birou timp de doua minute pe ora, in fiecare zi de lucru, ai evita obtinerea a peste 4 kilograme in decurs de 10 ani.
O parte a problemei cu statul pe scaun este ca nu consumi suficienta energie sau la fel de multa energie ca persoanele care stau in picioare si asta te face mai predispus la cresterea in greutate.
Dar, se pare ca exista si o parte mai sinistra a perioadelor lungi de inactivitate. De exemplu, lipoprotein-lipaza care joaca un rol central in modul in care organismul proceseaza grasimile este produsa de multe tesuturi, inclusiv de catre muschi. Iar cand acestia sunt inactivi, nivelurile scazute de lipoprotein-lipaza sunt asociate cu o varietate de probleme de sanatate, inclusiv boli de inima.
 
Vote it up
309
Ți-a plăcut acest articol?Voteaza