Cat de important e stilul de viata?

Chiar daca ai cea mai buna mostenire genetica, modul in care te ingrijesti este cel care determina comportamentul genelor  
 
Unul dintre cele mai importante mituri demontate de oamenii de stiinta este acela ca “genele constituie factorul hotarator in modul cum imbatranim”. Daca ar fi asa, atunci gemenii univitelini (care provin dintr-un singur ovul) ar imbatrani identic. Dar nu se intampla astfel. Un important studiu efectuat de cercetatori europeni si americani a evaluat stilul de viata si istoricul medical a 40 de perechi de gemeni univitelini, cu varste intre 3 si 74 de ani. Oamenii de stiinta au descoperit atunci ca, pe masura ce gemenii imbatraneau, nu numai ca starea lor de sanatate evolua diferit, ci surveneau si anumite diferente in ceea ce privete genomul. Din punct de vedere genetic, gemenii cei mai in varsta semanau intre ei cel mai putin.
De ce? Totul se reduce la “natura contra mod de viata” Chiar daca te-ai nascut cu cel mai sanatos set de gene posibil, felul in care iti traiesti viata este cel care determina comportamentul genelor in urmatorii 90 de ani. Ceea ce mananci, nivelul de activitate fizica, expunerea la substante chimice – toate pot schimba mostenirea genetica prin asa-numita metilatie, proces ce joaca un rol esential in mentinerea functiilor celulare (schimbarile sabloanelor de metilatie pot contribui inclusiv la aparitia cancerului).
 
Vote it up
157
Ți-a plăcut acest articol?Voteaza