Cat de eco e un animal de companie

Revista Reader’s Digest a declarat iunie ca fiind luna verde. Afla ce amprenta ecologica au pisicile sau cateii din casa ta 
<p>Crezi ca ai si tu o contributie la salvarea planetei, atunci cand mergi cu bicicleta la serviciu sau cand reciclezi ziarele. Stii ca e posibil insa ca un alt membru al familiei sa-ti saboteze eforturile? Ce spui de pisica draguta care-ti toarce in poala? In mod surprinzator, sa detii o pisica are asupra mediului un impact similar cu cel al unei masini VW de talie mica. Doi hamsteri echivaleaza cu un televizor cu plasma, iar un pestisor auriu cu doua celulare.

Profesorii britanici Robert si Brenda Vale au calculat, in cartea lor “E momentul sa-ti mananci cainele?”, care este amprenta ecologica a lucrurilor pe care le cumparam si impactul total al acestora asupra mediului. Si au descoperit ca amprenta ecologica a unui animal depinde in mare masura de alimentatia pe care i-o oferi. Astfel, un hamster care rontaie seminte are nevoie de doar 0,014 hectare pe an ca sa ramana in viata, dar un Ciobanesc Alsacian are nevoie de 1,1 hectare pe an.

Ca sa putem privi aceste cifre intr-un context mai larg, ne este de folos sa stim ca, daca planeta ar fi impartita in mod egal intre oamenii care traiesc pe suprafata ei, am primi fiecare 1,8 hectare. Aceasta este partea care revine amprentei noastre. De fapt, amprenta unui nord-american este de opt hectare de persoana intr-un an, in timp ce indonezienii au nevoie de doar 1,2 hectare. In Franta, Germania, Italia, Spania si Anglia cifra este in jur de cinci hectare de persoana pe an.

Asadar, atunci cand ne decidem sa ne luam un caine de talie mare sau chiar medie, trebuie sa fim con§tienti ca acesta ne ia o bucata zdravana din partea care ne revine. „Daca vrem sa actionam responsabil, nu ar trebui sa tinem niciun animal sau sa tinem doar animale pe care putem sa le mancam, cum ar fi puii sau iepurii“, spune Robert Vale. Daca iti doresti un caine, atunci fa ca in Indonezia si hraneste-l cu resturile alimentare de la masa ta. Pisicile, bineinteles, ar trebui sa fie lasate sa-si prinda singure cina sub forma soarecilor si sobolanilor.

Dar Mike Berners-Lee, autorul cartii Cat de rele sunt bananele?, care enumara bunurile si activitatile in ordinea crescatoare a amprentei lor ecologice, spune ca a avea un caine nu e neaparat rau pentru toata lumea. „Daca asta inseamna ca iti petreci timpul liber plimband cainele, in loc sa te urci in masina, asta o sa-ti micsoreze amprenta ecologica“, explica el. Ca sa nu mai vorbim de vacantele in care nu mai poti pleca pentru ca trebuie sa stai acasa cu cainele.
Cu toate acestea, si el crede ca animalele de companie care pot fi mancate sunt cea mai buna alegere. El spune ca ar fi fericit sa-l faca placinta pe Percy, iepurele familiei, daca ar §ti ca cei mici il vor ierta vreodata. </p>

Vote it up
460
Ți-a plăcut acest articol?Voteaza