Cat de bune sunt dietele vegetale

Afla care sunt avantajele si dezavantajele acestor regimuri pentru sanatatea ta
 
<p>Adesea se face confuzie intre termenii de vegetarian si vegetalian nestiindu-se exact in ce consta fiecare. Foarte putini oameni cunosc faptul ca vegetarienii consuma inclusiv lapte si derivate precum unt, branza, oua, pe cand vegetalienii consuma doar legume verzi, legume uscate si cereale, ei fiind cei care acuza exploatarea animalelor si a oricarei fiinte vii, informeaza MedLive.ro
Modul de viata al vegetalienilor exclude orice forma de exploatare si cruditate fata de regnul animal si astfel orice produs de tipul: carne, peste, oua, miere, lapte si derivate si evita orice produse alternative pentru tot ce deriva in intregime sau in parte din animale, termenul si conceptul fiind introdus in 1944 de catre Donald Watson.Luand in considerare toate acestea, vegetalienii nu consuma nici miere de albine, nici stridii sau melci, chiar daca nu sunt situate pe o treapta superioara in evolutia speciilor.

Regimurile vegetale pot fi impartite in 5 categorii:
•    Regimul vegetalian: este regimul vegetal pur , impins la extrem, fiind eliminate toate produsele de origine animala. Proteinele din alimentatie sunt de origine vegetala : mazare, naut, fasole, dar si din legume verzi, fructe si uleiuri vegetale. Sunt excluse: carnea, pestele, ouale, produsele lactate, mierea si orice provine de la fiinte vii, incluzand ingrediente derivate din animale precum gelatina .
•    Regimul ovo-lacto-vegetarian: cei care adopta acest tip de regim nu consuma carne de niciun fel , dar pot consuma oua, lapte, branza si alte produse lactate.
•    Regimul lacto-vegetarian: nu se consuma carne si oua, ci doar vegetale si produse lactate.
•    Regimul ovo-vegetarian: pe langa vegetale se consuma si oua, fara alte produse de origine animala sau carne.
•    Regimul pesco-vegetarian: nu se consuma carne, dar este permis consumul de vegetale, oua, lactate si peste.
Avantaje:
Sa mancam fructe si legume pentru ca sunt bune pentru sanatate este un indemn foarte des intalnit. Dar sa fii vegetarian este oare bine, te protejeaza impotriva bolilor?
Printre avantajele pe care le are acest regim, nascut din dorinta unora de a manca sanatos si de a se feri de diverse boli (maladia vacii nebune, presupusa gripa aviara, trichineloza), este ca diminueaza riscul aparitiei unor afectiuni precum obezitatea, hipercolesterolemia, diabetul zaharat, hipertensiunea arteriala sau cancerul de colon. S-au efectuat numeroase studii in acest sens si s-a observat ca acest regim de viata protejeaza foarte bine impotriva bolilor cardio-vasculare si ca intr-adevar adeptii alimentatiei “verzi” au mai putine probleme cu cresterea tensiunii arteriale, fac mai putine infarcturi si sufera mai rar de alte boli cardio-vasculare. Unii cercetatori sustin si ca acest tip de alimentatie ar putea sa diminue riscul aparitiei anumitor forme de cancer, chiar daca acest beneficiu nu este in mod complet dovedit.
Se presupune ca toate aceste beneficii provin si din modul de viata mult mai sanatos al vegetarienilor: multi dintre ei nu fumeaza, fac sport. In orice caz , concluzia este ca a fi vegetarian sau vegetalian nu este periculos pentru organism mai ales daca stim sa evitam carentele.
Dezavantaje:
Regimul vegetalian este de departe cel mai dezechilibrat, pentru ca organismul este privat de proteinele de calitate superioara care se gasesc in produsele de origine animala. Toate aceste regimuri pot antrena carente importante de vitamina D, B12, calciu, fier, iod, zinc, ale caror repercusiuni sunt diminuarea masei musculare, oboseala, crampe musculare, insomnii etc. Riscul de carente in vitamine, minerale si in aminoacizi esentiali (componenti ai proteinelor) este deci semnificativ. Compensarea cu anumite suplimente nutritive cu vitamine sau proteine de multe ori nu este de ajuns in aceste cazuri.
Regimul vegetalian este un regim nerecomandat, fiind considerat cu risc crescut pentru varstnici, femei insarcinate, adolescenti si cardiaci. Una dintre principalele carente la care se expun cei care urmeaza regimul vegetalian este lipsa proteinelor din alimentatie asa cum aminteam mai sus. Acestea sunt indispensabile organismului nostru, ele intervin in formarea masei musculare, a enzimelor, a hormonilor si in numeroase procese metabolice din organism. Principala sursa de proteine ramane carnea si pestele pentru alimentatia echilibrata. Exista si proteine vegetale care pot compensa in parte pierderile legate de absenta carnii dar aceste proteine vegetale sunt mult mai sarace in aminoacizi esentiali indispensabili organismului sau nu ii contin deloc.
Astfel, aliatii vegetarienilor, care permit echilibrarea aportului proteic sunt: produsele lactate, ouale , soia, derivatele de cereale (paine, faina, paste, orez, gris) si legumele uscate (fasolea uscata, mazarea). In acest mod, pentru vegetalieni lista produselor cu continut de proteine scade, deoarece ei nu pot consuma nici produse lactate sau oua, ramanand doar cu produsele care aduc in alimentatie proteine de origine strict vegetala.
Cel putin doua dintre aceste alimente trebuie sa se regaseasca la fiecare masa. De exemplu se recomanda un produs cerealier si un produs lactat, la care se poate adauga fie un ou, fie legume uscate, totul putand fi completat de fructe si legume verzi.
Un alt risc major este carenta in fier, principala sursa de fier pentru organism este carnea si in special carnea rosie. In mod cert insa si anumite legume contin fier, insa acesta este mai putin biodisponibil, adica mai dificil de asimilat de catre organism. Daca sunteti adeptul unei diete vegetale fara consum de carne si peste, puteti opta pentru legumele uscate, oua si lapte pentru a evita carenta in fier. Pentru vegetalieni in schimb ramane doar varianta legumelor uscate. In cazul in care simtiti o stare de oboseala persistenta nu ezitati totusi sa vizitati medicul pentru un consult si analize.
Nutrientii asupra carora trebuie insistat la cei cu dieta vegetaliana sau vegetariana sunt:
•    vitamina B12, B2 si B6
•    omega 3
•    vitamina D
•    calciu
•    iod
Ghid pentru dieta adultului vegetalian/vegetarian:
•    pentru a maximiza cotinutul in B12 al organismului unei personae care are un regim de viata vegetarian sau vegetalian va trebui sa adauge suplimente cu B 12 si anume: zilnic: 25-100 micrograme vitamina B12 sau de 2 ori pe saptamana cate 1000 micrograme
•    calciu – este necesar intre 700-1000 mg ( din suplimente sau alimentatie) Se gaseste si in laptele de soia si in tofu
•    acizi omega-3- pentru a asigura un aport corespunzator de aicizi omega3 trebuie in primul rand sa nu gatiti mancarea in ulei de soia, de floarea-soarelui, de porumb. In schimb puteti folosi maslinele si uleiul de masline, alunele, avocado
•    vitamina D: in zilele din timpul iernii sau toamnei( cu mai putin soare) adaugati 25 micrograme ( 1000 U.I)
•    iod: 75 – 150 micrograme la fiecare 2 zile
•    vitamina A: 900 de EAR ( echivalenti in activitatea retinolului) pentru barbati si 700 pentru femei. Surse de vitamina A mai sunt: morcovi, cartofi, spanac, varza, pepene galben
•    proteine: de 2-3 ori pe zi se vor servi: alune, fasole uscata sau verde, linte, mazare, produse din soia
 </p>

Vote it up
403
Ți-a plăcut acest articol?Voteaza